Όλο και περισσότερες πλοιοκτήτριες εταιρείες τολμούν να δώσουν παραγγελίες νεότευκτων πλοίων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά πράσινα καύσιμα. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η παραγγελία έως και τεσσάρων δεξαμενόπλοιων με κινητήρα μεθανόλης από την ολλανδική πλοιοκτήτρια εταιρεία Tune Chemical Tankers και η παραγγελία έξι νεότευκτων containerships διπλού καυσίμου μεθανόλης από την Eastaway, τον εφοπλιστικό βραχίονα της X-Press Feeders της Σιγκαπούρης.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στα τρία πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, τα 15 δεξαμενόπλοια και τα 32 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κινούνται με καύσιμο μεθανόλη και τα οποία έχουν ήδη παραγγελθεί από τις αρχές του 2023.

Οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers αναφέρουν:

«Το καύσιμο μεθανόλης είναι σαφώς το προτιμώμενο εναλλακτικό καύσιμο του 2023, καθώς μετρά περισσότερες από 60 παραγγελίες, ακολουθούμενες από 50 παραγγελίες πλοίων με καύσιμο LNG/LPG, 22 πλοία με καύσιμο αμμωνίας και 5 πλοία με υβριδική πρόωση μπαταρίας και στους τέσσερις κύριους τομείς πλοίων (bc/tn/con/gas) στα βιβλία παραγγελιών.

Η ναυτιλιακή κοινότητα δεν εφησυχάζει και συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα για τον πιο αποδοτικό και οικολογικό τρόπο επίτευξης των στόχων μηδενικών εκπομπών.

Η Louis Dreyfus Armateurs με έδρα τη Γαλλία έχει συνεργαστεί με Γάλλους ναυπηγούς και ναυτιλιακούς συμβούλους προκειμένου να σχεδιάσει και να αναπτύξει containership μικρών αποστάσεων και feeder που θα λειτουργούν με υβριδική πρόωση, η οποία θα περιλαμβάνει έξι πτερυγικά πανιά και ένα ντιζελοηλεκτρικό σύστημα, καθώς και LNG και μεθανόλη» και προσθέτουν:

«Πηγαίνοντας πιο βόρεια, μια νορβηγική νεοφυής επιχείρηση, που ιδρύθηκε από έναν Έλληνα, σχεδίασε ένα Ultramax μηδενικών εκπομπών εφοδιασμένο με πυρηνοποιητές αμμωνίας που του επιτρέπουν να λειτουργεί με καύσιμο υδρογόνο. Ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε ένα υπάρχον σχέδιο Ultramax και σε τεχνολογία πυρόλυσης αμμωνίας επί του πλοίου και φιλοδοξεί ότι σύντομα θα γίνουν παραγγελίες με βάση τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους».

Διαβάστε ακόμα 

Έτσι θα καταλάβετε εάν τα οικονομικά σας είναι καλά στα 20, 30 και 40 χρόνια σας

Το μεγάλο comeback της Tesla – Πώς υπερδιπλασίασε την αξία της μέσα στο 2023 

Η κατάρρευση της λίρας φέρνει «χρυσές» δουλειές στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ