Ναυτιλία

Ανδρέας Μιχαλόπουλος: Σταδιακή ανάκαμψη της ναυλαγοράς δ/ξ από το δ’ τρίμηνο του 2021

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Ζημιές ανακοίνωσε η εισηγμένη Performance Shipping Inc. της οικογένειας Παληού

Σε ιστορικά χαμηλά παρέμειναν οι ναύλοι στην spot αγορά των δεξαμενόπλοιων με τις ναυτιλιακές εταιρείες να καταγράφουν ζημιές. Οι πλοιοκτήτες περιμένουν να το φθινόπωρο άνοδο της αγοράς ώστε να πάρουν οικονομικές ανάσες.

«Οι ναύλοι στην spot αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 συνέχισαν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της οριακής αύξησης της παραγωγής αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων πετρελαίου» επισημαίνει ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά εταιρείας Performance Shipping Inc. της οικογένειας Παληού

Η εταιρεία για το β’ τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε ζημιές 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 είχε κέρδη 4,6 εκατομμύρια σε μία περίοδο που η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων ήταν πολύ καλή. Λόγω των ζημιών η εταιρεία δεν θα μοιράσει μέρισμα.

Για το α’ εξάμηνο οι ζημιές ανήλθαν στα 5,5 εκατομμύρια δολάρια έναντι κερδών το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ύψους 5,9 εκατομμυρίων. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος το β’ τρίμηνο του 2021 ήταν 9.728 δολάρια ενώ το β’ τρίμηνο του 2020 ήταν 26.092 δολάρια.

« Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα ναύλα στη spot αγορά θα ανακάμψουν σταδιακά από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ανάλογα με τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19» εκτιμά ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος και προσθέτει: « Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ολοκληρώσαμε την ειδική εγκατάσταση του συστήματος επεξεργασίας έρματος στο M/T Briolette. Θα επωφεληθούμε από την αδύναμη αγορά για να ολοκληρώσουμε παρόμοιες εργασίες στο M/T P. Fos κατά το 3ο τρίμηνο και στο M/T Blue Moon κατά το 4ο τρίμηνο, μετά την ολοκλήρωση της υφιστάμενης χρονοναύλωσης από τη Saudi Aramco ».

Η εταιρεία το 2020 είχε επιστρέψει στην κερδοφορία με κέρδη ύψους 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το 2019 είχε ζημιές 32,1 εκατομμυρίων. Ο στόλος της ανέρχεται στα πέντε.

Διαβάστε ακόμη:

Παυλάκης: Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουν να γεμίσουν οι ΜΕΘ – Μόνη λύση το lockdown

Μητσοτάκης – Βαρυμπόμπη: Το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά – Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής

Alpha Bank: Νέα κίνηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση – Στρατηγική συνεργασία με την Nexi για τα POS