Τράπεζες

Alpha Bank: Νέα κίνηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση – Στρατηγική συνεργασία με την Nexi για τα POS

  • newsroom


Η νέα εταρεία που θα δημιουργηθεί η νέα εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο των 300 καταστημάτων της Alpha - Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022

Μνημόνιο συνεργασίας με την Nexi ανακοίνωσε η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank, με στόχο την απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Αlpha Bank σε μία νέα εταιρεία, στην οποία η Nexi θα αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής 51% έναντι τιμήματος 157 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κεφαλαιακών ενεργειών που υλοποιεί η Alpha Bank μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ.

Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 30 Ιουλίου, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή με σκοπό τον σχηματισμό κοινοπραξίας, μέσω της εισηγμένης θυγατρικής της, Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. στην ελληνική αγορά ακινήτων (project Skyline). Και χθες, η Alpha Bank ανακοίνωσε την πώληση της δραστηριότητας POS μέσω κοινοπραξίας με την κορυφαία και εξειδικευμένη τεχνολογικά στον κλάδο πληρωμών ιταλική εταιρεία, Nexi.

Ειδικότερα, η Alpha Bank θα προχωρήσει στην απόσχιση της δραστηριότητας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της σε μία νέα εταιρεία (η οποία θα λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών), στην οποία η Nexi θα αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής 51%, καταβάλλοντας τίμημα 157 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό αντανακλά επιχειρηματική αξία 307 εκατ. ευρώ για το 100% της επιχειρηματικής αξίας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank, πλέον ενός πρόσθετου οφέλους έως 30,6 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ για το 100% της ΕΑ., σε συνάρτηση με την επίτευξη ορισμένων οικονομικών στόχων της νέας εταιρείας, εντός των πρώτων τεσσάρων ετών λειτουργίας της.

H συναλλαγή μεταξύ Alpha Bank και Nexi προβλέπει τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης διανομής, καθώς η νέα εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο των 300 καταστημάτων της Alpha Bank για να διανέμει τα προϊόντα και να παρέχει τις υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών καρτών σε επιχειρηματικούς πελάτες της Alpha Bank στην Ελλάδα. Χάρη στη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση, η Alpha Bank θα μπορεί να προωθεί και να διανέμει στους πελάτες της, τεχνολογικές και καινοτόμες λύσεις της Nexi.

Σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στο δίκτυό της, η Alpha Bank θα λάβει αμοιβή σύστασης (referral fees) από τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα της Τράπεζας από αμοιβές και προμήθειες σε βάθος χρόνου.

Το συμβατικό πλαίσιο της συνεργασίας Alpha Bank και Nexi θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022. Η συναλλαγή αναμένεται να συνεισφέρει τουλάχιστον 40 μονάδες βάσης στον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας I (Common Equity Tier I) της Alpha Bank της 31ης Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Nexi είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2020 τη συγχώνευσή της με τη SIA, με στόχο τη δημιουργία ενός ομίλου κυρίαρχου στην αγορά πληρωμών της Ιταλίας, με έσοδα 1,8 δις. ευρώ, και σχέδια ταχείας επέκτασης στην Ευρώπη.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η στρατηγική συμφωνία με την Alpha Bank, καθώς η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, αποκτώντας επιπλέον πάνω από 150.000 τερματικά POS και όγκο πληρωμών 9 δισ. ευρώ.

Η νέα εταιρεία που θα συσταθεί αναμένεται να παράξει περίπου 93 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ έσοδα και EBITDA, αντίστοιχα το 2022, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Σημειώνεται ότι η Nexi θα χρηματοδοτήσει πλήρως τη συναλλαγή χρησιμοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα

OTE: Σε υψηλά 13 ετών η μετοχή – «D-day» για Ρουμανία και επιδόσεις 6μηνου

«Μισός» ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβρη και με… διπλή δόση τον Οκτώβρη