Ναυτιλία

Δρ Ιωάννης Κούστας: Αποκαλύπτει τη στρατηγική του για την πετυχημένη πορεία της Danaos

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Οι μετοχές των εισηγμένων ναυτιλιακών με στόλο από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έκαναν ράλι με άνοδο από 5% έως 10,5% μέσα στο φθινόπωρο με πρώτη τη Danaos του δρ Ιωάννη Κούστα

Σε συνεχή άνοδο βρίσκεται η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τον περασμένο Ιούλιο καταγράφοντας ποσοστό αύξησης 30%!

Η άνοδο της ναυλαγοράς οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις στέλνουν τα προϊόντα τους ή εισάγουν πρώτες ύλες μέσω containerships αφού τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούσαν είτε είναι καθηλωμένα είτε δεν επαρκούν πλέον.

Οι μετοχές των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών με στόλο από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έκαναν ράλι με άνοδο από 5% έως 10,5% μέσα στο φθινόπωρο με πρώτη τη Danaos του δρ Ιωάννη Κούστα.

Μέσα στην παγκόσμια υγειονομική κρίση η Danaos αναπτύσσεται. Πρόσφατα αγόρασε δύο κοντεινεράδικα μεταφορικής ικανότητας 9.000 κουτιών το καθένα ναυπηγήσεως του 2009 τα οποία βρίσκονται ήδη σε διετή χρονοναύλωση από μια μεγάλη εταιρεία τακτικών γραμμών.

Αυτά τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ του Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 και θα χρηματοδοτηθούν τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και μέσω νέων πιστωτικών διευκολύνσεων.

Με αυτές τις νέες παραδόσεις ο στόλος που μετράει τώρα 63 πλοία θα υπερβεί για πρώτη φορά το όριο των 400.000 TEU.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία είχε κέρδη 42,786 εκατ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο του 2020 έναντι 33,855 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019.

Η ανάλυση της αγοράς από το δρ Ιωάννη Κούστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

«Το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε αξιοσημείωτη ανάκαμψη από τα τέλη Μαΐου, όταν το 11,4% του παγκόσμιου στόλου των container ships παρέμενε αδρανής.

Οι χρονοναυλώσεις αυξήθηκαν για όλα τα μεγέθη πλοίων και η ναυλαγορά αγορά βρίσκεται ή είναι κοντά σε υψηλά πολυετή επίπεδα για όλα τα μεγέθη των σκαφών.

Η ικανότητα των εταιρειών τακτικών γραμμών-liners να διαχειρίζονται με συνέπεια την προσφορά χωρητικότητας είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τη γρήγορη μείωση του όγκου φορτίων κατά την έναρξη της πανδημίας.

Οι όγκοι φορτίων έχουν βελτιωθεί. Ιδιαίτερα στις εμπορικές λωρίδες Transpacific ανατολικά, εντός της Ασίας και του Βορρά-Νότου, έχουν ανακάμψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο» και προσθέτει:

«Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των ναύλων ήταν πιο έντονη σε μικρότερους τύπους πλοίων. Εκεί που η Danaos έχει εντονότερη παρουσία.

Τα μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία μας βρίσκονται σε μακροχρόνιες ναυλώσεις».

Για το παγκόσμιο εμπόριο τονίζει:

Παρόλο που παραμένει η αβεβαιότητα στην αγορά, καθώς πολλές χώρες βλέπουν την αυξανόμενη εξάπλωση περιπτώσεων COVID-19, το παγκόσμιο ΑΕΠ ανέκαμψε γρήγορα και το ΔΝΤ αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για το 2020 προς τα πάνω.

Για το 2021, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,2%, πράγμα που ισοδυναμεί με αύξηση 0,6% σε σύγκριση με το 2019, ή με επίπεδα πριν από την πανδημία. «Μέχρι στιγμής, η ανάκαμψη επικεντρώθηκε κυρίως σε αγαθά και όχι σε υπηρεσίες, γεγονός που ωφέλησε το εμπορευματοκιβώτιο».

Για τη στρατηγική της Danaos:

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Η χρονοναύλωση των πλοίων του στόλου μας είναι υψηλή και αποτελεί το 87% όσον αφορά τα λειτουργικά έσοδα και το 64% σε ό,τι αφορά τις ημέρες λειτουργίας του στόλου για τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτό παρέχει σημαντικές ταμειακές ροές μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Έχουμε, επίσης, κάποια ώθηση ως εταιρεία λόγω της σημερινής ισχυρής αγοράς όπου δραστηριοποιούμαστε μέσω των μικρότερης χωρητικότητας πλοίων μας.

Είμαστε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς.

Το βιβλίο παραγγελιών κινείται προς το παρόν σε μονοψήφιους αριθμούς ως ποσοστό του παγκόσμιου στόλου για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.

Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των ταχυτήτων λόγω των διαφόρων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, οι προοπτικές της προσφοράς χωρητικότητας είναι υγιείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και την επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη, παραμένουμε επικεντρωμένοι στη διατήρηση ενός συντηρητικού χρηματοοικονομικού προφίλ και στη λήψη προσεκτικών αποφάσεων κατανομής κεφαλαίου οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική μας και τις προσδοκίες της αγοράς και προσφέρουν αξία στους μετόχους μας».

Διαβάστε ακόμη: 

Ελλάκτωρ: «Eμφύλιος» μέχρι τέλους για τον έλεγχο του ομίλου

Μισέλ: Έτοιμη για κυρώσεις στην Τουρκία η ΕΕ

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο εμβόλιο, ΗΠΑ και Brexit