Ναυτιλία

Επιστροφή στα κέρδη για την Performance Shipping Inc της οικ. Παληού

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η εταιρεία, έχοντας στο τιμόνι της τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο ως διευθύνοντα σύμβουλο κατέγραψε το 2020, μια δύσκολη χρονιά για τα δεξαμενόπλοια, κέρδη ύψους 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το 2019 είχε ζημιές 32,1 εκατομμυρίων

Επιστροφή στην κερδοφορία για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Performance Shipping Inc συμφερόντων της οικογένειας Παληού. Η εταιρεία, έχοντας στο τιμόνι της τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο ως διευθύνοντα σύμβουλο κατέγραψε το 2020, μια δύσκολη χρονιά για τα δεξαμενόπλοια, κέρδη ύψους 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το 2019 είχε ζημιές 32,1 εκατομμυρίων.

Για το δ’ τρίμηνο του 2020 η εταιρεία πέτυχε μείωση ζημιών. Ειδικότερα, κατέγραψε ζημιές ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι 12,2 εκατομμυρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Τα έσοδα από τις χρονοναυλώσεις ανήλθαν στα 7,2 εκατομμύρια δολάρια έναντι 10,6 εκ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ο μέσος όρος του ημερήσιου ναύλου ήταν 10,114 δολάρια λόγω της κακής αγοράς εν μέσω πανδημίας, έναντι 23.153 δολ. το δ’ τρίμηνο του 2019.

«Οι ναυλώσεις στην spot αγορά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ήταν τα χαμηλότερα σε διάστημα άνω των 30 ετών, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της αδύναμης καταναλωτικής και βιομηχανικής ζήτησης και της χαμηλής παραγωγής αργού πετρελαίου και προϊόντων ραφιναρίσματος» δήλωσε ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Εμείς, στην Performance Shipping Inc., καταφέραμε, ωστόσο, να πετύχουμε χρονοναυλώσεις με μέσο όρο τα 10.114 δολάρια ενώ στην αγορά ο μ.ο. στα δεξαμενόπλοια Aframax ήταν 5.713 δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Αναμένουμε ότι η αγορά spot charter θα ανακάμψει σταδιακά έως το 2021 καθώς η πανδημία COVID-19 υποχωρεί και η ζήτηση για αργό πετρέλαιο και εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου ανακάμπτει. Δυστυχώς, λόγω των πρωτοφανών χαμηλών συνθηκών της αγοράς, δεν μπορούμε να δηλώσουμε και να πληρώσουμε μέρισμα προς το παρόν, αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμπεριλάβουμε για πρώτη φορά στα κέρδη μας την έκδοση του υπολογισμού μερισμάτων τέταρτου τριμήνου, έναν συγκεκριμένο και διαφανή πίνακα βάσει του οποίου εμείς καθορίστε αν θα πληρώσουμε ένα μέρισμα».

Στο μεταξύ, συνεχίζει την ενίσχυση του στόλου της η Performance Shipping Inc. συμφερόντων της οικογένειας Παληού η οποία διαχειρίζεται στόλο από δεξαμενόπλοια Aframax. Τον περασμένο Δεκέμβριο παρέλαβε στη Μανίλα των Φιλιππίνων το δεξαμενόπλοιο “P. Yanbu” πρώην “Kalamas” ναυπηγημένο το 2011, χωρητικότητας 105.400 τόνων dw.

Η συμφωνία αγοράς ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και το ύψος του τιμήματος ανήλθε στα 22 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα 13,2 θα δοθούν σε ρευστό “στο χέρι” και τα υπόλοιπα 8,8 εκ. από δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς. Το πλοίο θα δραστηριοποιηθεί στην spot αγορά και όχι σε μακροχρόνιες ναυλώσεις.
Με την παραλαβή του πλοίου ο στόλος της εταιρείας ανέρχεται στα πέντε πλοία.

Διαβάστε ακόμα: 

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «χρυσή» ρακέτα – Έσοδα εκατομμυρίων από έπαθλα και επιχειρηματικές συμφωνίες

Παράκαμψη εμβολιασμών: Οι Γερμανοί CEO εξόργισαν την Μέρκελ

Σούπερ μάρκετ: Τι ώρα κλείνουν το Σάββατο μετά τα νέα μέτρα (vid)

Απόρρητο Απόρρητο