Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, ο BPΙ-δείκτης ναυλαγοράς για τα φορτηγά τύπου Panamax έφτασε τις 1.874 μονάδες και ο σταθμισμένος μέσος όρος των 5 χρονοναυλωμένων διαδρομών -T/C έφτασε τα 16.868 δολάρια.

«Ο δείκτης Panamax έχει να δει αυτά τα επίπεδα από τις 27 Οκτωβρίου 2022, όταν βρισκόταν στις 1.900 μονάδες. Ο BPI σημείωσε αύξηση περίπου 30% τις τελευταίες 10 ημέρες, προκειμένου να φτάσει σχεδόν σε υψηλό 11 μηνών» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

«Το δρομολόγιο Skaw-Gibraltar Transantlantic round voyage, έχει ενισχύσει σημαντικά τον BPI, καθώς έχει αυξηθεί περίπου 60% τις τελευταίες 10 ημέρες στα 22.975 δολάρια ανά ημέρα και σχεδόν 250% από τις 25 Ιουλίου 2023. Το ταξίδι Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας Transpasific round voyage και το ταξίδι Νότιας Κίνας, Ινδονησίας round voyage, τα οποία βρίσκονται στα 13.704 USD ανά ημέρα και 13.628 USD ανά ημέρα, έχουν επίσης δώσει ισχυρή στήριξη στους ναύλους Panamax.

– Η αύξησή τους από τις 25 Ιουλίου, όταν οι τιμές τους ήταν περίπου 6.250 δολάρια ΗΠΑ ανά ημέρα, είναι περίπου 120% το καθένα και, έχουν δει τους αριθμούς τους να κινούνται περίπου 20% και 18% υψηλότερα τις τελευταίες 10 ημέρες.

– Οι γραμμές του Βόρειου Ατλαντικού και του Ειρηνικού είναι σίγουρα “σε κίνηση”, με υψηλή ζήτηση για Panamaxes, ενώ η προσφορά χωρητικότητας είναι αρκετά περιορισμένη. Οι όγκοι εμπορευμάτων που περιμένουν για μεταφορά βρίσκονται σε υγιή επίπεδα».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές «α) οι εξαγωγές σιτηρών από τις ΗΠΑ είναι αυξημένες λόγω της πολύ καλής συγκομιδής.

β) οι εισαγωγές άνθρακα από τις ασιατικές χώρες είναι αυξημένες λόγω της χαμηλής τιμής του άνθρακα και της αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

γ) Η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος είναι σταθερή, αλλά με θετικές προοπτικές, καθώς το Πεκίνο δήλωσε ότι θα επιταχύνει την έκδοση ομολόγων μετά τη διευκόλυνση για επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο CNY σε χρέος για να στοχεύσει σε έργα υποδομής και μεταποίησης που είναι βαριά για τον χάλυβα. Τα θεμελιώδη αυτά στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία στην αγορά, με τους ναυλωτές και τους πλοιοκτήτες να πιστεύουν ότι οι βελτιωμένοι ναύλοι θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους».

Περνώντας στους άλλους δείκτες, ο BDI έκλεισε την εβδομάδα στο όριο των 1.820 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο 10,77% και ο BCI έκλεισε την εβδομάδα στις 2.763 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 6,72%. Στα μικρότερα σκάφη ο BSI βρίσκεται στις 1.205 μονάδες, αυξημένος κατά 7,11% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο BHSI βρίσκεται στις 599 μονάδες, αυξημένος μόλις κατά 0,84% σε εβδομαδιαία βάση.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: 2,7 δισ. για μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά το 2024

Ταυτοποιήθηκε ο «δράκος» των Εξαρχείων – Αναγνωρίστηκε από τα θύματα των επιθέσεων (vid)

«Red alert»: Η παγκόσμια κρίση γης φέρνει νέες συγκρούσεις, προειδοποιεί το Chatham House

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ