Κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας ενώθηκαν με τον αμερικανικό νηογνώμονα ABS και το Ινστιτούτο Μεθανόλης (MI) για μια σε βάθος ανάλυση στις δυνατότητες της μεθανόλης ως ναυτιλιακό καύσιμο το οποίο θα συμβάλει στους στόχους της θαλάσσιας βιομηχανίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ABS και το MI διοργάνωσαν τη σύνοδο κορυφής για τη μεθανόλη στο Λονδίνο, φέρνοντας σε επαφή πλοιοκτήτες, ναυπηγεία, ρυθμιστικές αρχές, λιμάνια και παραγωγούς μεθανόλης.

Οι ομιλητές από τις εταιρείες Maersk, MAN Energy Solutions, Waterfront Shipping, η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά, Safe Bulkers του Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Λουκάς Μπαρμπαρής και το λιμάνι του Ρότερνταμ συζήτησαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την υιοθέτηση της μεθανόλης, ενώ παρείχαν πληροφορίες για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν την κλιμάκωση της υποδομής μεθανόλης.

Σε ένα δεύτερο πάνελ, εκπρόσωποι της MSC, της Maersk, της Proman και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό-ΙΜΟ συζήτησαν τη βιωσιμότητα, τα πλεονεκτήματα και τα εμπόδια στην πορεία της μεθανόλης, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη χρηματοδότηση των έργων.

«Η σύνοδος κορυφής έριξε φως σε έναν από τους πιο δυναμικούς και σημαντικούς τομείς της ενεργειακής μετάβασης – τη μεθανόλη ως ναυτιλιακό καύσιμο. Η μεθανόλη αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια ελκυστική εναλλακτική οδός για τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές. Πρακτικά οφέλη του καυσίμου αυτού είναι η ευκολία αποθήκευσης και χειρισμού, η μείωση της έντασης του άνθρακα από τη δεξαμενή μέχρι την μείωση της έντασης του άνθρακα, καθώς και η πορεία προς την ουδετερότητα του άνθρακα μέσω της πράσινης μεθανόλης. Η μεθανόλη παρουσιάζει μια άμεση και πολλά υποσχόμενη λύση», δήλωσε ο Βασίλειος Κρουστάλλης, ABS Senior Vice President, Global Business Development.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος,  «Ο ABS έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την ασφαλή υιοθέτηση της μεθανόλης από τη βιομηχανία και η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πτυχή αυτού. Σε αυτό το φόρουμ συγκεντρώσαμε ένα μοναδικό μείγμα ανθρώπων, εταιρειών και ρυθμιστικών αρχών που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε, πού πρέπει να πάμε και τι πρέπει να συμβεί προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη αλλαγή».

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας (pic)

Η Κίνα «σαρώνει» την αγορά των commodities – Βουτιά των τιμών σε πετρέλαιο, μέταλλα και τρόφιμα

Μαρκ Μόμπιους: Πτώση του Bitcoin έως τα $10.000 – Δεν θα επένδυα, είναι επικίνδυνο