«Η Ελευσίνα θα γίνει το πρώτο smart  ναυπηγείο. Θα καινοτομήσουμε ξεκινώντας από τον εαυτό μας».   Το σχέδιο αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας τον οποίο συναντήσαμε στα γραφεία του Νεωρίου στη Σύρο στο περιθώριο των εγκαινίων του Κέντρου Καινοτομίας στο νησί.

«Θα γίνει ένα «έξυπνο» ναυπηγεία με συνδέσεις 5G και οι οποιεσδήποτε διασυνδέσεις πάνω σε αυτό θα “πέφτουν” σε ένα κεντρικό αυτοματοποιημένο  σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητάμε με τη Cisco, την Amazon και την Cosmote”  ανέφερε και συνέχισε:« Στο ναυπηγείο γίνονται  τα πάντα. Παραγωγή, κόσμος, έγκαιρη παράδοση, ψάξε το υλικό που χρειάζεσαι, φέρε το στο ναυπηγείο. Σκεφτείτε ότι έχουμε φωνάξει εταιρεία με drones γιατί θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο και να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Και πως γίνονται όλα αυτά; Μόνο όταν κάποιος που ανεβαίνει σε ένα πλοίο που βρίσκεται στο ναυπηγείο δεν μετακινείται από το πλοίο. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Μόνο όταν τα πηγαίνεις όλα από την αποθήκη στο πλοίο.  Μέχρι τώρα  σε όλα τα ναυπηγεία που επισκέφθηκα, πηγαίνουν όλοι στην αποθήκη. Εμείς όμως θέλουμε να πηγαίνουμε την αποθήκη στο πλοίο. Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με drones.  Θα πηγαίνουμε υλικά πάνω στο πλοίο με drones» είπε  και υπογράμμισε:

«Αυτό που πάμε να κάνουμε δεν έχει προηγούμενο. Γιατί η Ελευσίνα ως ναυπηγείο κάνει  νεότευκτα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό, ενεργειακές  κατασκευές και επισκευές. Είναι σύνθετη η λειτουργία του. Και όλα αυτά πρέπει να τα κάνεις ταυτόχρονα».

Ο ίδιος επεσήμανε  ότι «δεν υπάρχει άλλο ναυπηγείο στον κόσμο που να το κάνει αυτό και να μπορούμε να το αντιγράψουμε.»

Όπως εξήγησε ο Πάνος Ξενοκώστας «σε ένα ναυπηγείο όπως της Ελευσίνας μία έκταση 600 στρεμμάτων πρέπει για κα το λειτουργήσεις σωστά, να το κάνεις όλο 5G. Είναι πολύ  δύσκολο. Πρέπει να κάνεις χωροθεσίες, να μοιράσεις κομμάτια, ποιος πηγαίνει που, που βρίσκεται ο καθένας κα. Με λίγα λόγια για να δουλέψει σωστά ένα μεγάλο  και πολυδιάστατο όσον αφορά  τις εργασίες που γίνονται σε αυτό, ναυπηγείο, δεν είναι απλό.

Το «ντύσιμο» του ναυπηγείου με 5 G υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 18 μήνες από την ημέρα της μεταβίβασης του στην ΟΝΕΧ».

Αναφερόμενος στο σχέδιο υλοποίησης του έργου  είπε: «Το 5G είναι ομπρέλα κάτω από την οποία θα πρέπει να μπουν πάρα πολλά πράγματα. Πρέπει να το σχεδιάσεις όλο  από πριν ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί κομμάτι-κομμάτι, σε στάδια. Η Ελευσίνα δεν μπορεί να διοικηθεί από λίγους ανθρώπους όπως συμβαίνει στο Νεώριο. Πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος. Πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικός «εγκέφαλος»  που οι άνθρωποι οι οποίοι θα επανδρώνουν το κέντρο θα μπορούν να παίρνουν τα data και να τα επεξεργάζονται. Αλλιώς δεν θα ξέρεις ποιος είναι που; Ποιο κομμάτι φεύγει από που και που πάει. Οι άνθρωποι θα πρέπει να δουλεύουν μαζί με την τεχνολογία. Και δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας αλλά θα τις εκτινάξει  αφού θα αυξηθεί ο όγκος εργασιών. Οι τεχνίτες θα αυξηθούν για να καλύψουν τη ζήτηση».

Διαβάστε ακόμη

Τέλος επιτηδεύματος: ποιοι γλιτώνουν €1.000 (και πλέον) το 2023

Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που κατακτά τον κόσμο με τα χάρτινα καλαμάκια του (pics)

Ο μέτοχος Α2, το ΚαΚαΠα και ένα (τόσο δα) «ξεπλυματάκι», οι δυο που αγοράζουν Σέριφο, το Κολέγιο Ελληνικού και μια βαλίτσα με 1 εκατ. ευρώ