Τη δημοσιονομική συνέχεια της Κύπρου χαιρετίζει ο οίκος DBRS, ο οποίος διαπιστώνει ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη στέλνει μήνυμα διατήρησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε νέο report της καναδικής εταιρείας, το πρόγραμμα σταθερότητας της Λευκωσίας προβλέπει την επίτευξη επαναλαμβανόμενων πλεονασμάτων για την περίοδο 2023 – 2026, με στόχο τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 1,7% το 2021.

Με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση στοχεύει σε μέσο ετήσιο πλεόνασμα της τάξης του 2,3% την περίοδο 2023 – 2026. Λαμβάνοντας υπόψη και την ισχυρή ανάπτυξη, το χρέος αναμένεται να μειωθεί από 86,5% το 2022 σε μόλις 60,1% το 2026.

«Οι ευνοϊκές αναπτυξιακές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, ωφελούν την πορεία των δημόσιων οικονομικών, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τα φορολογικά έσοδα» εξηγεί ο DBRS.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σπεύδει να προειδοποιήσει τα εξής: «Ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικά καθοδικούς κινδύνους, όπως η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ή όξυνση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αστάθειας».

Και καταλήγει: «Μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, είναι πιθανό να επιβαρύνει τα κρατικά φορολογικά έσοδα, ενώ ένα πιθανό οικονομικό σοκ ενδεχομένως να επιταχύνει τη λήψη κρατικών μέτρων στήριξης, όπως είχε συμβεί μέσα στην πανδημία».

Διαβάστε ακόμα

Ο Ζουράρις και η «Αηδονοπούλου», τα τρία deals που ζορίσανε και το ένα που τελειώνει, το ματς Τσάκου-Μυστακίδη

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Νέες επενδύσεις 20 εκατ. με φόντο την «ελληνική» Carlsberg και «πρόβα» για τα οινοπνευματώδη

TUI: Βλέπει φέτος ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά νησιά, πάνω από το 2019 – Οι top προορισμοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ