Η γερμανική DZ Bank σε ειδικό report του αναλύει τις θετικές επιπτώσεις και τη μηνύματα της διπλής αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s. Η DZ χαρακτηρίζει, μάλιστα «σπάνιο γεγονός» τη διπλή αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης.

«Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες σε Ba1 (σταθερή) από Ba3 (θετική), με την πολιτική σταθερότητα και τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία να έχουν ξεχωρίζουν», εξηγεί η γερμανική DZ Bank.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε μια μέτρια τάση διεύρυνσης των γερμανικών spreads με τις χώρες της νότιας Ευρώπης, η οποία μπορεί να αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στην νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και στην προοπτική μιας μεγαλύτερης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν σε πολύ ακριβά επίπεδα στις αρχές Αυγούστου (σ.σ. 90 μονάδες βάσης διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα περίπου) και η διεύρυνση των spreads θα μπορούσε σύντομα να κάνει ελκυστικά επίπεδα εισόδου και πάλι (τρέχων spread 130 μ.β..)

Τα μηνύματα της αναβάθμισης από τη Moody’s

«Η Ελλάδα είχε πάλι θετικά νέα σχετικά με την επενδυτική της αξιολόγηση, αφού την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε Ba1 με σταθερές προοπτικές από Ba3 (θετική). Ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες, μια συγκριτικά σπάνια απόφαση για τον οίκο αξιολόγησης. Η Moody’s επικαλείται τις συνολικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία ως λόγους για την αναβάθμιση, οι οποίες θα επιτρέψουν την περαιτέρω βελτίωση των βασικών πιστωτικών δεικτών και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικά σοκ. Λόγω της ανανεωμένης απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αναμένεται συνέχιση της επιτυχημένης μεταρρυθμιστικής πορείας», επισημαίνει η τράπεζα.

Στο report της η Moody’s προβλέπει ρυθμούς αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 2% για τα επόμενα χρόνια και αυτό σε συνδυασμό με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού και διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, θα επιτρέψει την ταχεία μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ. Το 2024, θα πρέπει ήδη να πέσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ, ωστόσο, η προοπτική περαιτέρω βελτιώσεων αντιμετωπίζει επίσης διαρθρωτικές προκλήσεις.

«Σύμφωνα με τη Moody’s, ο δείκτης επενδύσεων παραμένει χαμηλός και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς και το δημόσιο χρέος εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα», συνεχίζει η γερμανική τράπεζα.

Αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ότι  έχει ήδη τιμολογηθεί από την αγορά. «Με τη διπλή αναβάθμιση σε Ba1, η Moody’s ‘ισοφάρισε’ τουλάχιστον τη Fitch (ΒΒ+, σταθερή) και την S&P (ΒΒ+, θετική).για λίγο. Fitch και S&P έχουν μία ακόμη αναθεώρηση για φέτος έκαστος και ειδικά η S&P στις 20 Οκτωβρίου, οι πιθανότητες αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα είναι καλές. Από αυτή την άποψη, η Moody’s μπορεί να αποφάσισε να αυξήσει την αξιολόγησή της κατά δύο βαθμίδες προκειμένου να μην μείνει πολύ πίσω, αφού η DBRS είχε ήδη αναβαθμίσει τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, μια εβδομάδα νωρίτερα. Δεδομένου ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είχε ήδη τιμολογηθεί από την αγορά, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπόρεσαν να μειωθούν περαιτέρω έναντι των γερμανικών ομολόγων μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις της αξιολόγησης», καταλήγει η DZ Bank.

Διαβάστε ακόμη

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων

Lamda Develoment: Το ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα και το μεγάλο αιολικό project στον Έβρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ