Οικονομία

Eurostat: Ισχυρή μείωση στις δαπάνες των νοικοκυριών το 2020 – Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο

  • newsroom


Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν για τα εστιατόρια και ξενοδοχεία -38% σε σύγκριση με το 2019

Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στην ΕΕ το 2020 κατέγραψε μείωση άνευ προηγουμένου, κατά 8%, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η μείωση αυτή οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και συγκεκριμένα στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, στους περιορισμούς μετακινήσεων και μη βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων που επηρέασαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών παρατηρήθηκαν για τα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» (-38% σε σύγκριση με το 2019), για την «ένδυση και υπόδηση», για τις «μεταφορές» και την «αναψυχή και πολιτισμός» (όλα -17%). Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (+3%) και στις «επικοινωνίες» (+2%).

Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αφιερώθηκε σε «στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», καθιστώντας τα το μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, μπροστά από το «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (15%) και τις «μεταφορές» (12%).

Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Μάλτα (22%), την Κροατία (16,2%), την Ισπανία (15,8%), την Ελλάδα (15,6%) και την Κύπρο (14,1%).

Οι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (2,3%), τη Δανία (2,4%), τη Λιθουανία (2,8%) και την Πολωνία (3,3%).

Διαβάστε ακόμη:

Black Friday: Με προσφορές μπαίνουν στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες

Οι μνηστήρες του Μινιόν, ο Άραβας Σεΐχης και οι ελαιώνες της Κρήτης, το fund του Μπαχρέιν και η νέα δουλειά από την AB Βασιλόπουλος

Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο MyCar τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022