Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο από το 3,4% του Σεπτεμβρίου. Πριν από ένα χρόνο, το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -0,3%.

Ο πληθωρισμός  διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Οκτώβριο, υψηλότερα από το 3,6% τον Σεπτέμβριο. Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,9%), στη Φινλανδία και στην Ελλάδα (2,8% και στις δύο χώρες).

Στη Λιθουανία το υψηλότερο ποσοστό (8,2%), και ακολουθούν η Εσθονία (6,8%), και η Ουγγαρία (6,6%). Τον Οκτώβριο η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (2,2%), τον κλάδο των υπηρεσιών (0,86%), και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,55%).

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που τον Οκτώβριο κατέγραψαν τις χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό, και κάτω του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η Μάλτα, με 1,4%. Δεύτερη έρχεται η Πορτογαλία με 1,8%), και στην τρίτη θέση βρίσκουμε από κοινού τη Φινλανδία και την Ελλάδα, με 2,8%.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματικό «red alert» για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα… από την αρχή του έτους

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, η νέα Ideal, οι Γούρνες και ο Διαμαντής junior