Η Fitch Solutions εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ για φέτος από 0,9% σε 2,1% μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα το α’ εξάμηνο, αλλά μείωσε τις προσδοκίες για το 2024 από 2,1% σε 1,2%.

«Αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 από 0,9% σε 1,9% μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα το Η123. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ εκτινάχθηκε από 0,0% το α’ τρίμηνο (αναθεωρημένο από -0,1%) σε 1,3% το β’ τρίμηνο. Η άνοδος αυτή προήλθε από τον ισχυρό ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, ενώ η εγχώρια κατανάλωση αποδείχθηκε επίσης σημαντικά πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν, προηγουμένως», εξηγεί ο οίκος.

«Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε αυτό που θεωρούμε ως την τελευταία αύξηση στον επιθετικό κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, αυξάνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%. Αναμένουμε ότι το υψηλότερο κόστος άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων θα οδηγήσει σε απότομη επιβράδυνση της αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου από 11,7% το 2022 σε 4,7% το 2023. Μεγάλο μέρος της αύξησης των πάγιων επενδύσεων θα οφείλεται στην κυβέρνηση, καθώς αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει την τρίτη δόση της χρηματοδότησης του nextGenEU αργότερα φέτος, αξίας περίπου 0,8% του ΑΕΠ», αναμένει η Fitch Solutions.

«Προβλέπουμε ότι το καθαρό εμπόριο θα συμβάλει κατά 2,2% το 2023 ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου όγκου εισαγωγών και αναμένουμε ότι η συμβολή θα γίνει αρνητική το 2024, καθώς οι εισαγωγές θα ανακάμψουν. Πράγματι, το υπόβαθρο της εξωτερικής ζήτησης παρέμεινε αδύναμο το α’ εξάμηνο, καθώς η ζήτηση για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα έχει υποχωρήσει. Μια ισχυρή τουριστική περίοδος, παρά τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενίσχυσε ωστόσο τις εξαγωγές, με την αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ να είναι η ισχυρότερη μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προέλευσης τουριστών της Ελλάδας. Το 2024 αναμένουμε ότι η αύξηση των εξαγωγών θα ανακάμψει κάπως, αλλά ο ισχυρότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών θα ωθήσει τη συμβολή του εμπορίου στην αύξηση του ΑΕΠ ξανά σε αρνητικό έδαφος», συνεχίζει ο οίκος.

Κίνδυνοι για τις προοπτικές

Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις είναι ισορροπημένοι. Σε περίπτωση που η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκπλήξει το β’ φετινό εξάμηνο, η ελληνική οικονομία θα δει περαιτέρω ανοδικές τάσεις στην ανάπτυξη μέσω των διαύλων του εξωτερικού εμπορίου, ιδίως στις εξαγωγές αγαθών. Από την άλλη πλευρά, η έκταση της αρνητικής επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Η αύξηση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου θα μπορούσε ακόμη να εκπλήξει προς τα κάτω, καθώς το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει την προθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν σε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα παράλληλα με τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών για αγορά κατοικίας τείνει να είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις επιπτώσεις του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ», συμπεραίνει η Fitch Solutions.

Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης

Βραχυπρόθεσμα, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα συμβάλλοντας κατά 1,3% στην ανάπτυξη το 2023 και κατά 1,2 π.μ. το 2024. Μετά την ανθεκτική ζήτηση το α’ εξάμηνο, εκτιμά περαιτέρω εξασθένηση των εγχώριων αντιξοοτήτων το β’ εξάμηνο και την είσοδο στο 2024. Η ισχύς της κατανάλωσης (η οποία διευρύνθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο) έχει υποστηριχθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης, καθώς και από την απότομη μείωση του πληθωρισμού από το ανώτατο επίπεδο του 12,1% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο του 2022 σε 3,5% τον Αύγουστο, τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Το ποσοστό ανεργίας διατήρησε τη δεκαετή πτωτική του τάση (έχοντας μειωθεί από 28,2% τον Ιούλιο του 2013 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023) και η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2022.

«Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει το 2023 στο 4,2% σε ετήσια βάση και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,1% το 2024, ενώ προβλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 11,2% το 2023 και στο 7,8% το 2024. Αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και θα παρέχουν περαιτέρω ώθηση στην κατανάλωση προς το 2024, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει επίσης σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο τους τελευταίους μήνες. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η πρόσφατη μείωση της αύξησης του όγκου των λιανικών πωλήσεων θα αρχίσει να αντιστρέφεται, ιδίως καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί. Η πτώση, η οποία οφείλεται κυρίως στις ασθενέστερες πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να αναχαιτιστεί κάπως από την παράταση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας “Market Pass”, μιας άμεσης επιδότησης των νοικοκυριών για τα είδη παντοπωλείου, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο», εξηγεί η Fitch Solutions.

Διαβάστε ακόμα

Νέο «φιλέτο» προς αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας – Ελάχιστο μίσθωμα €1,3 εκατ. (pic)

Ο ανασχηματισμός σε δόσεις, το γκάλοπ-έκπληξη προμηνύει μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαγειρέματα της Attica και οι προσφορές στην Αττική Οδό 

Κατέρρευσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 18% μέσα σε μία εβδομάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ