Ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται νωρίτερα, φόροι επιστρέφονται μέσα σε 45 ημέρες, δαπάνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μετράνε διπλές και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα.

Αυτά είναι τα «μπόνους» που απολαμβάνουν και φέτος επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επιλέγουν να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους, τα οποία διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Με τα φόρο-μπόνους που ισχύουν και το 2023 , το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια και τα παραστατικά τους και τα διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κερδίζουν τα ακόλουθα:

1. Περιορίζεται κατά 1 ή 2 έτη κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα, ο χρόνος παραγραφής για τον εκδότη του τιμολογίου περιορίζεται σε τρία χρόνια και για τον λήπτη σε τέσσερα χρόνια.

2. Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος, εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου που αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

3. Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό 100%, η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες.

4. Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στα myDATA 2.419.233.106 παραστατικά συνολικής αξίας 1,65 τρισ. ευρώ από 1,28 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Διαβάστε ακόμη  

Φραγκογιάννης: 25 στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις προς έγκριση – Τα νέα ραντεβού με την Intel  

Κρυπτονομίσματα: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που έχασαν όλα τα χρήματά τους (pics)

Forbes: Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο (λίστα + tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ