Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση του 3%

  • newsroom


Πώς μπορείτε να την εξασφαλίσετε (οδηγίες)

Πέντε ημέρες από σήμερα, δηλαδή στις 28 Ιουλίου, λήγει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης αλλά υπάρχει και η τελική προθεσμία, ωστόσο -χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το ενδεχόμενο παρατάσεων- η 27η Αυγούστου. Όσοι όμως επιλέξουν τη δεύτερη ημερομηνία για τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα τις δυο πρώτες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, λιγότεροι από τους μισούς φορολογούμενους έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής το Ε1 τους. Οπως προκύπτει, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.088.508 δηλώσεις Ε1, εκ του συνόλου των περίπου 6,4 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν. Ταυτόχρονα, έχουν υποβληθεί 1.455.752 Ε2 και 484.218 Ε3.

Από το σύνολο των 4.237.739 δηλώσεων, τα περισσότερα εκκαθαριστικά (2.225.237) είναι μηδενικά, 1.282.232 είναι χρεωστικά (αναλογεί φόρος συνολικού 966.566.318 ευρώ) και 730.270 πιστωτικά (επιστροφή φόρου ύψους 164.868.991 ευρώ).

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την έκπτωση του 3%

Το πρώτο «γκρουπ» των φορολογούμενων, δηλαδή εκείνοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 28 Ιουλίου, θα έχουν μια ακόμη δυνατότητα: να τύχουν έκπτωσης ύψους 3% στον φόρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπολογιστεί η έκπτωση στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης είναι ο φόρος να πληρωθεί εφάπαξ, δηλαδή στο σύνολό του, μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Στον οδηγό της η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι «ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών. Εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2021 και οφειλόμενος φόρος που προκύπτει καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

Πώς εξασφαλίζετε την έκπτωση

Η διαδικασία για την πληρωμή του φόρου με έκπτωση είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Οταν ο φορολογούμενος, ή το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται, υποβάλλει οριστικά τη φορολογική δήλωση και εκδώσει το εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εστιάσει στην ταυτότητα οφειλής. Συγκεκριμένα, στον πίνακα όπου παρουσιάζεται η συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών οφειλών εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να πατήσει στο πεδίο «Έκδοση ταυτότητας οφειλής». Θα ανοίξει, τότε, ένα νέο παράθυρο και σε ένα από τα πεδία θα αναγράφεται μια ξεχωριστή ταυτότητα οφειλής στην οποία έχει υπολογιστεί η έκπτωση του 3%. Δίπλα υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η πληρωμή του μειωμένου ποσού θα γίνεται δεκτή μέχρι τις 30 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.

Δείτε τον οδηγό της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

forologikes-diloseis-odigies-aade-23-07-2021

Διαβάστε ακόμα

Eurobank: Απέκτησε ποσοστό 9,9% στην Ελληνική Τράπεζα

Απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές με το άρθρο 25 του Συντάγματος

ΤΑΙΠΕΔ: Ανάδειξη πλειοδοτών για τέσσερα ακίνητα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών e-Auction IX