Οικονομία

Πιτσιλής: Συναλλαγές 400 δισ. ευρώ έχουν «ανέβει» στο MyData

  • Κωστής Πλάντζος


Επόμενο βήμα η διασύνδεση POS με ταμειακές

«Μαθήματα MyDATA» παραδίδει η Ελλάδα στη Γαλλία και άλλες προηγμένες χώρες καθώς κινείται ταχύτερα προς την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Όπως αποκάλυψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε συνέντευξη στο πλαίσιο του Forum των Δελφών, πριν δύο μήνες ο ίδιος παρουσίασε το myData σε εκδήλωση της Γαλλικής Προεδρίας.

«Η Γαλλική Φορολογική Διοίκηση θα την υιοθετήσει σε 3-4 χρόνια» τόνισε, ενώ «για μας είναι ήδη καθημερινότητα (…) Έχουμε ήδη απαντήσεις σε ερωτήσεις που απασχολούν μεγάλες ευρωπαϊκές φορολογικές διοικήσεις (…) Ήδη Φορολογικές Διοικήσεις, όπως η Φινλανδική, η Δανέζικη, η Ελβετική ζήτησαν να δουν τι έχουμε κάνει».

Όπως ανέφερε ο κ.Πιτσιλής:

  • πάνω από 885 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο MyDATA
  • από τον Οκτώβριο του 2020 η ΑΑΔΕ έχει πληροφορίες για 623 εκατομμύρια παραστατικά αξίας 392 – 400 δισεκατομμύρια ευρώ
  • η ΑΑΔΕ λαμβάνει 6 εκατομμύρια παραστατικά τη μέρα

Όπως εκτιμά ο κ.Πιτσιλής «σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων το έχει εντάξει στην καθημερινότητά του». Και αυτό επέτρεψε την κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος εξήγησε, «για το 2021 οι επιχειρήσεις θα διαβιβάσουν απλώς τα έσοδά τους και έτσι θα εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για τις καταστάσεις. Απλώς και μόνο για τη δική τους φορολογική και νομική ασφάλεια, από τα μέσα του Ιουνίου ως τα τέλη του Οκτωβρίου, θα μπορούν να δηλώσουν τις τυχόν διαφορές των εξόδων τους».

Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ είναι:

  • προχωρά στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων βάσει του myDATA. Θα ισχύσει πιλοτικά από εφέτος
  • ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και νέο Taxis εντός τριετίας, με έργα αξίας 260 εκατομμυρίων ευρώ
  • διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αν και έχουν ήδη διασυνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, θα διασυνδεθούν και τα POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε η ΑΑΔΕ να έχει την πλήρη εικόνα της συναλλαγής, δηλαδή όχι μόνο πώς τιμολογήθηκε, αλλά και πώς πληρώθηκε.
  • ανάπτυξη εργαλείων όπως Business Intelligence και Artificial Intelligence, η ικανότητα για Big Data Analytics
  • παρακολούθηση των φορτηγών και containers που εισέρχονται στη Ελληνική Επικράτεια, για περιστολή του λαθρεμπορίου
  • ψηφιοποίηση του έγχαρτου αρχείου και Content Management, «διότι υπάρχει πολύ χαρτί αποθηκευμένο στις υπηρεσίες», όπως παλιές δηλώσεις, παλιά έγγραφα και τα λοιπά

Όπως προέβλεψε ο κ.Πιτσιλής, στην επόμενη δεκαετία οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές θα αποτυπώνονται ψηφιακά. Και δεδομένων των κινδύνων του ΦΠΑ, όπως το CAROUSEL και άλλα συστήματα κλοπής του ΦΠΑ, η Ελλάδα καλείται να πρωτοστατήσει στον τομέα αυτόν.

Διαβάστε ακόμα:

Σκρέκας: «Ακούμε για υπερκέρδη εταιρειών αλλά υπερκέρδη δεν βρίσκουμε»

Καρώνης – Κολιμενάκης: «Πώς φτάσαμε στη συμφωνία Viva – JP Morgan»

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η διαχείριση ιδιωτικού χρέους άνω των 100 δισ. ευρώ