Ενδελεχείς έρευνες στον αδιαφανή κόσμο της Golden Visa ξεκίνησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έπειτα από πληροφορίες που έφτασαν από τις κινεζικές αρχές στον επικεφαλής της και επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη για τη λειτουργία κυκλωμάτων παρανομίας που έχουν στηθεί γύρω από την απόκτηση κατοικιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα δύο ακίνητα που είχαν αγοράσει Κινέζοι στην Αττική με σκοπό να αποκτήσουν τα προνόμια που παρέχει η Golden Visa. Η δέσμευση έγινε καθώς περιήλθαν σε γνώση της Αρχής πληροφορίες ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες εμπλέκονται σε σύστημα «πυραμίδας» που έχει στηθεί στην Κίνα γύρω από την αγορά real estate στην Ελλάδα.

O επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Εξαπάτηση

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κύκλωμα το οποίο εξαπάτησε πολλούς ανυποψίαστους Κινέζους που είχαν το όνειρο να εξασφαλίσουν Visa για την Ελλάδα και άρα την Ευρώπη και πλήρωσαν προκαταβολές για ακίνητα τα οποία δεν τους δόθηκαν. Αναφέρεται, μάλιστα, από τις κινεζικές αρχές ότι σημειώθηκαν ακόμα και αυτοκτονίες εξαπατηθέντων. Και για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε να ερευνηθούν οι υποθέσεις και από τις ελληνικές αρχές, καθώς υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι το κύκλωμα έχει πλοκάμια και στη χώρα μας.

Με την ευκαιρία αυτή οι ιθύνοντες της Αρχής είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν την έρευνά τους γύρω από την απόκτηση ακινήτων από δικαιούχους της Golden Visa, καθώς διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτώνται τα ακίνητα.

Οπως διαπιστώνεται, εξάλλου, πολλά από αυτά τα ακίνητα αγοράζονται σε υψηλότερες από τις κανονικές τιμές, λόγω και των διαμεσολαβήσεων, ενώ στην πλειονότητά τους παραμένουν κενά με αποτέλεσμα να οξύνεται ακόμη περισσότερο το έντονο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το κόλπο στήνεται από εταιρείες ακινήτων στις οποίες συμμετέχει σχεδόν πάντα τουλάχιστον ένας Κινέζος. Αυτές οι εταιρείες συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία, κινεζικά πρακτορεία και άλλους μεσάζοντες. Δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και καταφέρνουν να εισπράττουν παχυλές προμήθειες από τους αγοραστές που κυνηγούν τη Χρυσή Βίζα στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές σαρώνουν τον Πειραιά, τις δυτικές συνοικίες και άλλες περιοχές, όπου μέχρι πρότινος το όριο αγοράς για την απόκτηση Golden Visa ήταν χαμηλό, στις 250.000 ευρώ (σήμερα έχει ανέβει στα 800.000 ευρώ).

Προσεγγίζουν τους πωλητές των ακινήτων και με το δέλεαρ ότι θα τους εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για το ακίνητό τους, τους πείθουν να συμφωνήσουν ότι στο συμβόλαιο θα αναγραφεί μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τελικά θα εισπράξουν. Ετσι, αγοράζουν «σκοτωμένα» τα ακίνητα σε τιμές π.χ. 100.000 ευρώ και τα πωλούν σε Κινέζους, αφού τα υπερτιμολογούν πάνω από το διπλάσιο της αξίας, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας. Ετσι, τα ακίνητα εμφανίζονται στα χαρτιά ότι πωλούνται σε αξία 250.000 ευρώ, ενώ η πραγματική τους τιμή είναι 100.000 ευρώ.

Παράνομα κέρδη

Ο φόρος πληρώνεται στα 250.000 ευρώ και η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια (150.000 ευρώ) επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και μοιράζεται στους μεσάζοντες, Έλληνες και ξένους. Έτσι, ο πωλητής του ακινήτου έχει πάρει τα λεφτά του και με το παραπάνω, ο Κινέζος έχει εξασφαλίσει την άδεια διαμονής και οι μεσάζοντες έχουν εισπράξει τη χρυσή προμήθεια. Όμως, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες της Αρχής, τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα κατ’ ευχήν, και τελικά την πληρώνει ο Κινέζος!

Πάντως, παρά τα περιοριστικά μέτρα, το πρόγραμμα της Golden Visa συνεχίζει να αποτελεί εστία ενδιαφέροντος. Από το 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2024 κατατέθηκαν 33.544 αιτήσεις για Golden Visa (αρχική και ανανέωση), εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 21.086. Οι πρώτοι που ζητούν μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή είναι οι Κινέζοι, με 7.128 άδειες παραμονής (56%). Ακολουθούν οι Τούρκοι με 970 άδειες (7,6% του συνόλου), οι Λιβανέζοι με 694 άδειες (5,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 468 άδειες (3,7%). Στην επόμενη θέση, πολύ κοντά, βρίσκονται οι Ιρανοί με 467 άδειες (3,7%), η Αίγυπτος με 374 άδειες (2,9%), οι ΗΠΑ με 341 άδειες (2,7%), η Ρωσία με 267 άδειες (2,1%), το Ισραήλ με 260 άδειες (2%) και η Ουκρανία με 135 άδειες (1,1%).

Το 81% των αιτήσεων που βρίσκονται υπό εξέταση αφορά την αρχική χορήγηση Golden Visa, ενώ μόνο το 19% αφορά την ανανέωση της υπάρχουσας άδειας. Από αυτές, η πλειονότητα προέρχεται από πολίτες της Κίνας και της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη 

Toυρισμός στην Ελλάδα: Οι αγορές που έριξαν τα έσοδα στην «καρδιά» του καλοκαιριού – Καμπανάκι από Γερμανία

Ρύθμιση-κλειδί ξεμπλοκάρει τις «παγωμένες» και ξεχασμένες μεταβιβάσεις ακινήτων

Ηλέκτωρ: Περνά στην «οικογένεια» της Motor Oil με αυξημένες επιδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα