Οικονομία

Κούρσα «μετ΄εμποδίων» για λογιστές και πολίτες οι δηλώσεις Ε1

  • Κωστής Πλάντζος


Ένας μήνας που άνοιξε το σύστημα αλλά ακόμα λείπουν δικαιολογητικά από την πλατφόρμα

Ολοταχώς προς παράταση φαίνεται πως οδεύουν οι φορολογικές δηλώσεις φέτος.

Παρότι ξεκίνησαν πιο αργά από πότε και 1,5 μήνα πιο μετά εν συγκρίσει με πέρυσι (27/5 έναντι 15/4), η διορία υποβολής φέτος λήγει και… 4 μέρες νωρίτερα, στις 27 Αυγούστου 2021, έναντι 31 Αυγούστου που έληξαν οι δηλώσεις πέρυσι.

Το κυριότερο όμως είναι πως οι δηλώσεις φέτος ξεκίνησαν πριν 30 μέρες, δεν έχουν φτάσει ακόμα ούτε καν το 1 εκατ. οι δηλώσεις μέχρι τώρα.

Από το γράφημα της ΑΑΔΕ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν υποβληθεί τέτοια μέρα τόσο λίγες δηλώσεις. Τα προηγούμενα 4-5 χρόνια είχαν ήδη υποβληθεί τουλάχιστον 3 ή και 4 εκατομμύρια δηλώσεις, αναλόγως αν ξεκίνησε η υποβολή Μάρτιο ή Απρίλιο. Πέρυσι για παράδειγμα, είχαν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις Ε1, στο διάστημα από 15/4 έως 26/6/2020.

Ωστόσο εφέτος σε 60 ημέρες (27/8/21) τελειώνει η διορία υποβολής, ενώ σε 30 μέρες για όσους θέλουν την έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Και αυτό παρότι ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί μετά από 1 μήνα αναμονής βεβαιώσεις αποδοχών όσων πληρώθηκαν το 2020 από το υπουργείο Εργασίας για αναστολές και πρόγραμμα συνεργασίας, ούτε και βεβαιώσεις για επιδόματα πρόνοιας που έλαβαν πέρυσι χιλιάδες δικαιούχοι.

Διαβάστε ακόμα

Ο βουδιστής μοναχός και η startup του $1 δισ.

Οικογένεια Παπανδρέου (Intersys): Πώς έφερε την…«Αλλαγή» της Πληροφορικής στην Ελλάδα

NN Group: Προς συμφωνία $740 εκατ. για εξαγορά της MetLife στην Ελλάδα