Οικονομία

Μεταποίηση, εμπόριο και καταλύματα οι «ωφελημένοι» από τις τράπεζες – Πώς «μοιράστηκαν» δάνεια πάνω από €1 δισ.

 • Αγγελική Βελεσιώτη


Τι «μαρτυρούν» τα στοιχεία της ΤτΕ για τους κλάδους, αλλά και το μέγεθος των επιχειρήσεων που είχαν το α’ τρίμηνο του 2022 πρόσβαση σε δανεισμό – Ποιοι νομοί της χώρας έχουν τα υψηλότερα υπόλοιπα δανείων και ποιο έσπευσαν το ίδιο διάστημα να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι κλάδοι της μεταποίησης, του εμπορίου και των καταλυμάτων αναδεικνύονται οι μεγάλοι «ωφελημένοι» των τραπεζών, αφού στο α’ τρίμηνο του 2022 έλαβαν τη μερίδα του λέοντος των δανείων που χορηγήθηκαν από τις «4».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η μεταποίηση «σήκωσε» δάνεια ύψους 268 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι 139 εκατ. ευρώ να εκταμιεύεται τον περασμένο Φεβρουάριο. Ακολουθεί το εμπόριο (χονδρική – λιανική) που είχε πρόσβαση σε δανεισμό, ύψους 198 εκατ. ευρώ, ενώ στα 142 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που χορηγήθηκαν το α’ τρίμηνο του 2022 σε δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης. Τα υπόλοιπα ποσά μοιράζονται ως εξής:

 • 100 εκατ. ευρώ σε μεταφορά και αποθήκευση
 • 99 εκατ. ευρώ σε διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες
 • 92 εκατ. ευρώ στις κατασκευές
 • 51 εκατ. ευρώ στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού
 • 22 εκατ. ευρώ σε ενημέρωση και επικοινωνία
 • 39 εκατ. ευρώ σε διαχείριση ακίνητης περιουσίας
 • 19 εκατ. ευρώ σε γεωργία, δασοκομία και αλιεία
 • 14 εκατ. ευρώ σε λοιπούς κλάδους
 • Οκτώ εκατ, ευρώ σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
 • Τέσσερα εκατ. ευρώ σε παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης και
 • Τρία εκατ. ευρώ σε λατομεία.
 • Σε αντίθεση δε, με την άποψη που θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, αυτές άντλησαν τα περισσότερα κεφάλαια (544 εκατ. ευρώ έναντι 475 εκατ. ευρώ οι μεγάλες επιχειρήσεις).

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τα υπόλοιπα των δανείων των συγκεκριμένων κλάδων ξεπέρασαν τα 56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 33,9 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες και 22,1 δισ. ευρώ οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ποιοι νομοί άντλησαν τα περισσότερα δάνεια

Η περιφέρεια Αττικής, όπως, άλλωστε, αναμενόταν λόγω του πλήθους των κατοίκων της, ήταν εκείνη, στην οποία κατευθύνθηκαν τα περισσότερα νέα δάνεια (627 εκατ. ευρώ) το α’ τρίμηνο του 2022, με την Κρήτη να ακολουθεί με 73 εκατ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Κεντρική Μακεδονία με 61 εκατ. ευρώ, Νότιο Αιγαίο με 54 εκατ. ευρώ και Ιόνια Νησιά με 51 εκατ. ευρώ. Τελευταίες στη σχετική λίστα εμφανίζονται οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου με μόλις δύο εκατ. ευρώ.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 δε, ανοίχθηκαν στις τράπεζες σχεδόν 2.000 νέοι λογαριασμοί, με τη μεγαλύτερη… κινητικότητα να καταγράφεται πέραν της Αττικής και σε Κεντρική Μακεδονία (280 λογαριασμοί), Κρήτη (189 λογαριασμοί), Ήπειρο (102 λογαριασμοί) και Πελοπόννησο (96 λογαριασμοί).

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο θα ακριβύνουν τα στεγαστικά δάνεια όταν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια (πίνακας)

Η πρώτη χώρα που «προσγειώνει» όλα τα αεροπλάνα λόγω της ακρίβειας

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Τα ποσά της επιδότησης – Ποιοι αποκλείονται (vid)