search icon

Οικονομία

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – Τι προβλέπει η νέα διαδικασία (vid)

Τι δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής – Ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας θα ολοκληρώνεται η ψηφιακή διαδικασία

Σημαντικές αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών στις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση, με την οποία η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι εντός του 2021 το σύνολο των δηλώσεων μεταβίβασης περιουσίας θα μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει τις δηλώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων. Και σε δεύτερη φάση -εντός του 2021 – θα καλυφθούν οι γονικές παροχές, οι δωρεές, οι κληρονομιές αλλά και κάθε άλλη ειδική περίπτωση όπως για παράδειγμα η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ακίνητο ή ακόμη και οι δωρεές σε χρήμα.

Πώς θα γίνεται η δήλωση

Η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θα γίνεται εξ’ολοκλήρου ηλεκτρονικά όπως και η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. Πρακτικά, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis του αγοραστή, του πωλητή αλλά και του συμβολαιογράφου, η δήλωση μεταβίβασης θα παίρνει το πράσινο φως από την Δ.Ο.Υ ακόμη και αυθημερόν χωρίς να χρειάζεται η πολυήμερη αναμονή που απαιτείται σήμερα.

Η ηλεκτρονική διαδικασία θα είναι προαιρετική μέχρι την 1η Ιουνίου

Ειδικά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται στο πρωτόκολλο και μέχρι να φτάσουν στο τμήμα κεφαλαίου και να ελεγχθούν -δεδομένου μάλιστα ότι και το δημόσιο έχει άδειες ειδικού σκοπού κλπ- μπορεί να περάσουν και πάνω από 15 ημέρες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία είτε μέχρι την Παρασκευή είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα. Προκειμένου να προσαρμοστούν οι συναλλασσόμενοι, η ηλεκτρονική διαδικασία θα είναι προαιρετική μέχρι την 1η Ιουνίου και μετά θα γίνει υποχρεωτική.

 

Η δήλωση της αντιπροέδρου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών

Για το θέμα των μεταβιβάσεων ακινήτων μίλησε και η αντιπρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Έλενα Κοντογεωργίου στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. «Με το ισχύον καθεστώς απαιτούνται τουλάχιστον 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης και η πληρωμή του φόρου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Κοντογεωργίου.

Διαβάστε ακόμη:

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Γερογιάννης (Aegean): «Αργή η ανάκαμψη στα ταξίδια και το 2021, αλλά η Aegean θα βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική»

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια

Exit mobile version