Μία εβδομάδα παράταση παίρνει η καταληκτική ημερομηνία για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς την Εφορία.

Έτσι το χρονικό περιθώριο για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων μεταφέρεται μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης σχετικά με την ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία δήλωσε τα εξής:

«Δίνουμε παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες για την συμμετοχή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ.

Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν μπει ως τώρα περίπου 510.000 στη ρύθμιση, κάτι που σημαίνει ότι στην διάρκεια του σαββατοκύριακου μπήκαν περί τους 100.000

Όπως έγραφε από το πρωί το ΝΜ, η διορία υποβολής αιτήσεων λήγει σήμερα -μαζί με τις διορίες πληρωμής α΄δόσης ΕΝΦΙΑ και β΄δόσης φόρου εισοδήματος- αλλά οι οφειλέτες ανέμεναν και πάλι ως την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν να ανταποκριθούν: πάνω από 30.000 ή και 40.000 αιτήσεις στην εφορία κάθε μέρα από την περασμένη Τρίτη, πάνω από 350.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις συνολικά ως την περασμένη Πέμπτη, πάνω από 400.000 αιτήσεις συνολικά ως σήμερα, με προοπτική να φτάσουν σχεδόν και τις 500.000 αιτήσεις σήμερα.

Οφέλη

Εκτός από τις έως και 120 δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οφειλέτες που σπεύδουν να ενταχθούν άμεσα, έχουν και δύο εξαιρετικά κίνητρα – προνόμια:

α) η ρύθμιση προσφέρει επιτόκιο 3% για τα επόμενα 10 χρόνια, αντί 5% που ισχύει πάγια. Οι πληροφορίες λένε όμως πως σύντομα αλλάζει και η πάγια ρύθμιση -και ενδεχομένως και το επιτόκιο 5%!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι από 1.1.2020 όσοι ζητούν ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο (Εφορία, Ταμεία, Δήμοι κλπ) θα πληρώνουν τόκο 6% ή 8%-9%, δηλαδή τα διπλά ή τριπλάσια σε τόκους από όσους θα έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Έτσι, σε βάθος ετών, η διαφορά στους τόκους μπορεί να είναι τεράστια (πχ τόκοι 16% αντί 6% σε μια διετία)!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να μη συμφέρει τον οφειλέτη να αφήνει απλήρωτο το δημόσιο και να πληρώνει μόνο τα χρέη του στην τράπεζα. Αντιθέτως, αν αυξηθεί το επιτόκιο χρέους στην εφορία και τα ταμεία, ενδεχομένως να συμφέρει τον οφειλέτη να ζητήσει και δάνειο από την τράπεζα για να εξοφλήσει το δημόσιο…

β) η ρύθμιση κρύβει μια «μίνι» περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων: μπορεί έτσι κάποιος να «αυτοκαταγγελθεί» το 2019, υποβάλλοντας συμπληρωματική δήλωση για περασμένα έτη, πληρώνοντας όσα θα πλήρωνε τότε που «ξέχασε» να τα δηλώσει (πχ για το 2014), συν ένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, αλλά σε έως 120 δόσεις (αντί για 3 ή 5 δόσεις που θα είχε αν δήλωνε κανονικά πχ στον φόρο εισοδήματος ή στον ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα) και «κουρεύοντας» 10%-100% τις προσαυξήσεις ή τους τόκους για την εκπρόθεσμη καταβολή.

Σε αντίθεση με μία κανονική περαίωση ή τις 100 δόσεις του 2015, δεν κουρεύονται καθόλου τα πρόστιμα, αλλά και 120 δόσεις αποπληρωμής με 3% επιτόκιο δεν έχουν προηγούμενο.