Υψηλότερες από την Ευρωζώνη παραμένουν οι τιμές στα νωπά τρόφιμα στην Ελλάδα και εξηγούν εν μέρει τον υψηλότερο πληθωρισμό της, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation Monitor). Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Μάρτιο στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στα μη κατεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 7,2% ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,1%. Αντίθετα, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων ήταν περίπου ίδιες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη (3,7% έναντι 3,6%, αντίστοιχα).

Μεγαλύτερες αυξήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα

Αναφορικά με τους άλλους επιμέρους δείκτες τιμών, στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες οι αυξήσεις στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,1% έναντι 1,1% στην Ευρωζώνη), ενώ στην ενέργεια η μείωση των τιμών ήταν μικρότερη (-1% έναντι -1,8%, αντίστοιχα).

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων – Απειλή τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή (tweets)

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις

Μελίνα Τραυλού: Η Ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ