Από… αποτυχία στέφθηκε το νέο εγχείρημα του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν, ο οποίος είναι αναγκασμένος να επιστρέψει 4 δισ. δολάρια σε όσους τον εμπιστεύτηκαν προ διετίας. 

Ο διάσημος επενδυτής είχε συγκεντρώσει τα χρήματα, προκειμένου να «γεμίσει» τα ταμεία της Pershing Square Tontine Holdings (PSTH), μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPAC).  

Μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας σκόπευε να εξαγοράσει μια ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη επιχείρηση και να την εισαγάγει στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, πέρυσι είχε βρεθεί πολύ κοντά σε deal με τη Universal Music Group, η οποία είχε μόλις αποσχιστεί από τη «μαμά» Vivendi.  

Τελικά, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, η SPAC «ναυάγησε», με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο να επικαλείται τις δυσχερείς συνθήκες των αγορών και τον ισχυρό ανταγωνισμό με την αγορά της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO), η οποία αποτελεί τη «παραδοσιακή» επιλογή εισόδου μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο. 

«Οι υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμα κερδοφόρες εταιρείες αναβάλλουν την είσοδο στο χρηματιστήριο έως ότου οι συνθήκες στις αγορές γίνουν πιο ευνοϊκές. Αυτό περιορίζει την πιθανότητα κάποιου καλού deal για την Pershing Square Tontine Holdings» ανέφερε ο Άκμαν, σε επιστολή προς τους επενδυτές.   

Τον Ιούλιο του 2020, κατά την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η PSTH είχε συγκεντρώσει 4 δισ. δολάρια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτών, όπως του hedge fund Baupost, του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου των δασκάλων και της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων T. Rowe Price.  

Οι SPACs, γνωστές και ως εταιρείες «λευκής επιταγής», είναι εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες ιδρύονται από μεγάλους επενδυτές και έχουν ως μοναδικό στόχο την εξαγορά και τη συγχώνευση με κάποια ιδιωτική εταιρεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η οποία ονομάζεται αντίστροφη συγχώνευση, η εξαγορασθείσα εταιρεία εισέρχεται στο χρηματιστήριο.  

Το φαινόμενο των SPACs κορυφώθηκε το 2020 και το 2021. Όμως, τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των αντίστροφων συγχωνεύσεων έχει υποχωρήσει αισθητά για μια σειρά λόγων, όπως οι αυστηρότεροι κανόνες, η διαρκής πτώση των μετοχών κ.α. Έντονος είναι δε, και ο ανταγωνισμός με την παραδοσιακή μέθοδο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, δηλαδή τη διαδικασία των IPOs.  

Διαβάστε επίσης:

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)

Χωρίς ορατό τέλος η ενεργειακή κρίση – Ανασφάλεια λόγω φυσικού αερίου