Περιθώριο έως τις 26 Ιουλίου, όταν δηλαδή λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία περσινά μισθωτήρια που έχουν λήξει ή ξέχασαν να εμφανίσουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Τα πληροφοριακά στοιχεία μισθώσεων ακινήτων «τροφοδοτούν» τις φορολογικές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να κάνουν διορθώσεις για να μην φορολογηθούν αδίκως για τα εισοδήματα από τα ενοίκια του 2023. Όσοι ιδιοκτήτες επιχειρούν σήμερα να κάνουν εκπρόθεσμα τροποποιήσεις στα μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων που βρίσκονται καταχωρημένα στην εφαρμογή των μισθώσεων ακινήτων της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Βάσει της νομοθεσίας σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της δήλωσης έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ πολλοί ιδιοκτήτες ενώ δηλώνουν ορθά τα εισπραχθέντα μισθώματά τους, εν τούτοις διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αναρτήσει στην εφαρμογή των Μισθώσεων Ακινήτων είτε τροποποιητικές δηλώσεις (παρατάσεις – αυξομειώσεις ενοικίων), είτε λύσεις μισθώσεων. Επίσης επί μισθώσεων που συνεχίζουν να τρέχουν, δεν εγνώριζαν ότι έπρεπε να προβούν σε τυπική λύση τους όταν συνέβη κάποια μεταβολή στο πρόσωπο είτε των εκμισθωτών είτε των ενοικιαστών, και δήλωση της ίδιας μίσθωσης ως δήθεν «νέας».

Ως εκ τούτου η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον Διοικητής της ΑΑΔΕ κ Γιώργο Πιτσιλή ζητά « την χωρίς πρόστιμο δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στην εφαρμογή των μισθώσεων ακινήτων της ΑΑΔΕ. Μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν ορθά τα ενοίκια του 2023 και θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ακριβή εικόνα των μισθωτηρίων συμβολαίων τους σε σχέση με τα δηλούμενα εισοδήματά τους».

 

Διαβάστε ακόμη 

«Απόβαση» του Γ. Προκοπίου στο project του Ελληνικού – Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με τη Lamda

Κάρλος Μορένο: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού της (pics)

Ξεκινά η «μάχη» για τη νέα εποχή του ΣΕΒ-Σπύρος Θεοδωρόπουλος vs Ιουλίας Τσέτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ