«Να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης ακριβώς εκεί όπου θα υπάρξει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τον πολίτη», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ρυθμίζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη (;) – μία πρώτη συζήτηση για το σχέδιο Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, που ιδρύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην αξία των ανθρωποκεντρικών συστημάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η αξία της ψηφιακής στρατηγικής, η αξία των ψηφιακών συστημάτων να μην είναι τα ίδια ο στόχος, να μην είναι αυτοσκοπός. Η αξία είναι να είναι το μέσο. Να εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες και να μπορούν να βάζουν τον πολίτη στο επίκεντρο».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έφερε ως παράδειγμα τη φιλοσοφία που εφάρμοσε η χώρα στο σύστημα εμβολιασμού. «Ο πολίτης είναι στο επίκεντρο στις κρατικές δομές. Αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε τεχνολογική παρέμβαση: Ανθρωποκεντρισμός. Οι τεχνολογίες πρέπει να σχεδιάζονται με αυτή την υφή. Πόσο μάλλον τώρα, που η πολυπλοκότητά τους αυξάνεται εκθετικά και άρα πέφτει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στους ώμους των πληροφορικών και των νομικών που θα πρέπει να σχεδιάσουμε αυτή την εξέλιξη».

Καταλήγοντας, σχετικά με την αλλαγή που θα συμβεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα, ο υπουργός σημείωσε ότι «δική μας ευθύνη είναι ως πολιτεία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις θεσμικές εκείνες δικλείδες, ώστε να μπορέσει αυτή η μετάβαση να γίνει με πιο ορθό τρόπο».

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΑΠ: «Fast Forward» στη μετά-COVID εποχή

M/MARITIME: Παρουσιάζει τον δεξαμενισμό του πρώτου πλοίου του στόλου AVRA.GR, στο Νεώριο της Σύρου της ONEX

Online αγορές: Πού κυμαίνεται το κόστος στις παραγγελίες από εξωτερικό