Πέντε μάχες στη σειρά καλείται να δώσει και να κερδίσει μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση. Τα μέτωπα είναι πολλά αλλά μέσα σε 30 ημέρες θα φανεί τι είναι εφικτό να επιτευχθεί, από όσα έχει θέσει σαν στόχους για φέτος η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν να επιβεβαίωσαν εχθές ότι, αφού πρώτα η χώρα απέφυγε τα (πολύ) χειρότερα το 2020, η Ελλάδα ξάφνιασε ευχάριστα και πάλι την Ευρώπη, καθώς η Κομισιόν ακύρωσε την πρόβλεψη που έκανε πέρυσι τέτοιο καιρό για ανάπτυξη 3,5% για το 2021 και τώρα έφτασε να προβλέπει 8,5%!

Η διάψευση των σεναρίων καταστροφής όμως και η επιβεβαίωση της αλματώδους ανάπτυξης, ανεβάζει  τον πήχη των απαιτήσεων για την Αθήνα. Ωστόσο οι εξωγενείς αβεβαιότητες παραμένουν εκρηκτικές διεθνώς (πχ κρίση στις σχέσεις με Ρωσία – Ουκρανία κλπ). Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των δευτερογενών επιπτώσεων της ακρίβειας αποτελεί μία από τις άμεσες προκλήσεις για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής γεωπολιτικής έντασης, διατήρησης των τιμών στην ενέργεια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά και αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Οι μεγάλες μάχες στον «πόλεμο» της Οικονομίας είναι οι εξής:

· στο μέτωπο της ακρίβειας:  την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει το στίγμα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας, αλλά και των ελλείψεων που έχει προκαλέσει η πανδημία σε α΄ύλες κλπ. Ήδη τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση 5-6% τον Ιανουάριο αλλά με βάση τα αναλυτικά στοιχεία, η κυβέρνηση θα σχεδιάσει τα επόμενα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται, τα οποία θα ανακοινωθούν και θα ισχύσουν τον Μάρτιο.

·  στο μέτωπο των ελλειμμάτων:  την ίδια ημέρα, στις 15 Φεβρουαρίου, ανακοινώνονται και τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Έως το ξέσπασμα της θεομηνίας “Ελπίδα” τα προμηνύματα για τις εισπράξεις φόρων φάνταζαν ενθαρρυντικά, αλλά τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου «πάγωσε» η οικονομική ζωή της χώρας. Οι πληρωμές αναβλήθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αν παραμένει εντός στόχων ο προϋπολογισμός. Τυχόν αστοχία, θα είναι πολύ κακό μήνυμα για τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τις αγορές ομολόγων, αλλά και για τα όποια σχέδια για νέα μέτρα στήριξης θέλει να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση.

·  στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων: μία εβδομάδα μετά,  Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα την 13η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Εκτός από τη βαθμολογία για τις μεταρρυθμίσεις, οι θεσμοί θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους για τα σχέδια και το μέλλον των φοροελαφρύνσεων που έχει προαναγγείλει ή εξετάζει η κυβέρνηση. Αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ή και άλλα μέτρα στήριξης που εξετάζει (όπως πχ μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμακλπ). Αλλά καθώς τα πάντα φαντάζουν εύθραυστα πια, πολλά θα κριθούν από τυχόν αστερίσκους ή επιφυλάξεις των ελεγκτών.

· στο μέτωπο της Ανάπτυξης:  Παρασκευή  4 Μαρτίου, σε 3 εβδομάδες από σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και για το σύνολο του περασμένου έτους. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης για Ανάπτυξη 6,9% φαντάζει βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί. Αλλά τυχόν διάψευση και ακύρωση των προσδοκιών που καλλιέργησαν τις τελευταίες εβδομάδες οι προβλέψεις της Κομισιόν και σχεδόν όλων των Οίκων Αξιολόγησης. για Ανάπτυξη 8,5% ή και 9% το 2021, μπορεί να γίνει «νάρκη» στον δρόμο της χώρας για φθηνό δανεισμό της χώρας, σε περίπτωση που η ΕΚΤ κλείσει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης.

· Στο μέτωπο των επιτοκίων: ο κρίσιμος μήνας «κλείνει» στις 10 Μαρτίου  με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πρώτο και βασικό θέμα συζήτησης «πληθωρισμός – επιτόκια – μισθοί – νομισματική σταθερότητα – ανάκαμψη».  Από τις αποφάσεις αυτές θα εξαρτηθεί εάν και πότε κινδυνεύει η χώρα να βρεθεί –μόνη χώρα στην ευρωζώνη- να δανείζεται χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, αλλά και και με τα ομόλογά της στην επενδυτική βαθμίδα “σκουπίδια” (junk).

Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και στην τελική απόφαση για την αύξηση και τους νέους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, από τον Μάιο και μετά.

Διαβάστε ακόμη

Το πολιτικό δελτίο, η Παγκρήτια με HSBC, η Frigoglass και το δακτυλίδι πέντε καρατίων του Πηλαδάκη

Oδεύει για άγονος ο διαγωνισμός των 80 εκατ. ευρώ για τα δικαστήρια Πειραιά

Ποιοι μπορούν να πάρουν περισσότερες δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών