Από τις σημερινές ανακοινώσεις του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη νέα φορολογική πολιτική που αφορά τις γονικές παροχές, επιβεβαιώθηκε η ριζοσπαστικότητα του σημαντικού αυτού μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ανακοίνωσή της.

Σε σχέση με το μέτρο αυτό, σε επικοινωνία της ΠΟΜΙΔΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, διευκρινίστηκαν ειδικότερα τα εξής:

1. Η σημαντική ελάφρυνση της γονικής παροχής, έχει ως στόχο της να υπερτερεί ουσιωδώς σε σχέση με την φορολογική μεταχείριση της κληρονομικής διαδοχής.

2. Το μέτρο αποβλέπει στο να διευκολύνει το πέρασμα των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής οικογένειας στη νέα γενιά, εν ζωή των γονέων αλλά και των παππούδων τους, ώστε οι νέοι να μπορούν να αναλάβουν έγκαιρα τη διαχείριση, αλλά και τις ευθύνες τους.

3. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ, αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 ευρώ ανά γονέα, αλλά και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα περιουσία συνολικής αξίας έως και 1.600.000 ευρώ από τους δύο γονείς, να μεταβιβάζεται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο.

4. Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.

5. Η ισχύς του νέου μέτρου αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2021, ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να επωφεληθούν από τις ισχύουσες και κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

«Όμως, η πρόθεση πολλών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις γονικών παροχών εντός της προθεσμίας της 31.12.2021, ώστε να επωφεληθούν από το διπλό αυτό κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για το σύντομο αυτό διάστημα, προσκρούει σε δύο σημαντικά εμπόδια, που μας τα επισημαίνουν με έντονες διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα:

  • Στο ότι από 1.10.2021 αρχίζει η υποχρεωτική ισχύς της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» η οποία συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της, και
  • Στο ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους δήμους της χώρας, οι οποίοι, για όσους πολίτες διαπιστώνουν τώρα την ανάγκη δήλωσής τους, σύμφωνα με τα σήμερα ισχύοντα ζητούν αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%.

Για το λόγο αυτό κάνουμε και πάλι έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ να επιλύσουν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα που αποτελούν ουσιαστικά και χωρίς λόγο εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προχθές στη ΔΕΘ, επιτρέποντας μέχρι την 31.12.2021, τη σύνταξη συμβολαίων με απλή «βεβαίωση μηχανικού» και ανοίγοντας άμεσα την πλατφόρμα αδήλωτων εμβαδών ακινήτων», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμη:

Η αγωνία του κεντρικού τραπεζίτη: Το δίλημμα των ΕΚΤ – FED ανάμεσα σε πληθωρισμό – ανάκαμψη και ο φόβος του κραχ

Γιώργος Αρώνης: Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία – Το τελευταίο αντίο στον τραπεζίτη και πρόεδρο του «Ελ. Βενιζέλος» (pics)

Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ με την Αττική Οδό