Οικονομία

Συνταξιούχοι: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για αναδρομικά – Πότε θα γίνει η πληρωμή

  • newsroom


Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Ήδη από τα τέλη Ιουνίου έχει ξεκινήσει η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης εφαρμόζοντας τον νόμο 4670/2020, που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα και παρά τις δυσκολίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές. Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης όσοι πήραν σύνταξη μετά το 2016, θα λάβουν αναδρομικά έως το τέλος Οκτώβριου ενώ θα τους καταβληθούν και οι αυξήσεις που προβλέπει ο νομός Βρούτση.

Μιλώντας προ ημερών στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης είχε τονίσει ότι μέχρι τέλη Οκτώβριου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στην μεγάλη πλειοψηφία των «παλαιών» συνταξιούχων (προ του 2016) ενώ θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα για το Νοέμβριο μόνο κάποιες «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων αλλά και των κληρονόμων που είναι δικαιούχοι αναδρομικών.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

  • Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016)
  • Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο Aθηνών: Ανεβάζει ταχύτητες με «καύσιμο» τις προβλέψεις για υψηλότερη ανάπτυξη

Η πανδημία «πίκρανε» τον Τερκενλή

Προς αξιοποίηση δεκάδες διατηρητέα του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας (pics)