Για το ενεργειακό κόστος, τις παρεμβάσεις της Πολιτείας, τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, αλλά και το αν θα παρθούν και άλλα μέτρα στήριξης εάν συνεχιστεί η πανδημία, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «ο ειδικός φόρος δεν είναι αναλογικός φόρος, δεν συνδέεται με τις τιμές των καύσιμων. Τα καύσιμα δεν είναι το σημαντικό μας πρόβλημα. Τα καύσιμα έχουν γυρίσει περίπου εκεί που ήταν το ’19 μετά από μια καταβύθιση που είχαν για εκτάκτους λόγους στην πανδημία. Το πρόβλημα μας είναι το φυσικό αέριο, διότι έχει τετραπλασιαστεί η τιμή και έρχεται και μπαίνει στην οικονομία κυρίως μέσω του ηλεκτρισμού και κατά πολύ μικρότερο βαθμό μέσω της θέρμανσης και εκεί είναι που παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Εάν έχεις ένα πρόβλημα και παρεμβαίνεις εκεί που δεν υπάρχει μείζον πρόβλημα όπως είναι τα καύσιμα προφανώς δεν κανείς σωστά τη δουλειά. Έχουμε κάνει μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη στην ενέργεια η οποία θα φανεί τώρα τον Ιανουάριο ακόμη περισσότερο γιατί θα καλύψει και τις επιχειρήσεις καλύπτοντας όλους, κυρίως τις μικρομεσαίες, με το 50% της αύξησης».

Όπως είπε ο υπουργός, η τιμή του φυσικού αερίου πήγε από 4 έως 8 φορές πάνω, «αυτή είναι η διεθνής τιμή και όταν έχεις κάτι που ακριβαίνει δεν υπάρχει τρόπος η οικονομία να το αποφύγει. Δηλαδή μπορεί να μεταθέσουμε ένα κομμάτι στο φορολογούμενο αλλά πόσο θα πάρει ο φορολογούμενος και αυτός ψυχή έχει. Εμείς είμαστε οι φορολογούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς, όπως είπε, φέτος έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό, με δράσεις με πολύ ψηλό δημοσιονομικό κόστος, «είμαστε στην αρχή του έτους πριν ακόμη δούμε που τελικά θα καθίσει αυτό το κύμα συνεπώς δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση κάτι να κάνουμε». Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν στέρεο και πολύ προσεκτικό προϋπολογισμό, καθώς φέτος τελειώνει η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, καθώς πρέπει να πάει την επενδυτική βαθμίδα. «Υπάρχει μια αύξηση γενικότερη των επιτοκίων, η αύξηση των επιτοκίων είναι συνάρτηση της αύξησης του πληθωρισμού και συνεπώς σε μια περίοδο αύξηση των επιτοκίων μια χώρα με πολύ μεγάλο χρέος πρέπει να είναι διπλά προσεκτική», επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης εάν συνεχιστεί η πανδημία, απάντησε ότι αυτό είναι συνάρτηση των υγειονομικών εξελίξεων. «Η δική μου εικόνα για τις υγειονομικές εξελίξεις είναι ότι έχουμε φτάσει σε επιπέδωση της καμπύλης, βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι λιγότερα και η πορεία μπορεί να είναι γρήγορη της αποκλιμάκωσης της Όμικρον. Ακόμη είναι σκληροί οι δείκτες που έχουμε στις διασωληνώσεις και στους θανάτους συνεπώς τα μέτρα παραμένουν αλλά μπορεί κανείς να είναι αυτή την ώρα αισιόδοξος ότι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα αυτή η υπόθεση».

Ερωτηθείς τέλος, αν αποκλείει οποιαδήποτε παρέμβαση για να ελαφρύνει το καλάθι της νοικοκυράς το επόμενο τρίμηνο, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες και αυτό είναι ο βασικός περιορισμός που υπάρχει, από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων είναι πάντα δυναμικές. Θα πρέπει να παρατηρούμε προσεκτικά και όταν η κυβέρνηση έχει κάτι να πει θα το πει».

Διαβάστε ακόμη:

Χατζηδάκης: Ξεκίνησαν τα προγράμματα που θα δημιουργήσουν φέτος 86.000 νέες δουλειές μέσω ΟΑΕΔ

Στροφή στην «πράσινη» ναυτιλία: 3 στα 10 υπό ναυπήγηση πλοία βάζουν μηχανές εναλλακτικών καυσίμων

PwC: Στα υψηλότερα επίπεδα 10ετίας η αισιοδοξία των CEO