«Η Ελλάδα επιστρέφει σε πραγματική ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση επενδύσεων, εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, βελτίωση των μόνιμων δαπανών για την κοινωνία και την υγεία, και των μόνιμων κοινωνικών δαπανών»Σχετικά άρθρα

Ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία ενώ είπε πως κλειδί παραμένουν οι εμβολιασμοί.

Είπε πως στην παρούσα φάση το lockdown δεν είναι στο τραπέζι καθώς υπάρχει το εμβόλιο και τα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά.

Ανέφερε ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για αυτούς που είναι απροστάτευτοι στον ιό.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε επίσης πως πριν από το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν τα επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είπε πως τα μέτρα αυτά έχουν και αδικίες.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα μέτρα κι αυτό θα καταστεί εφικτό από το 2023 και μετά.

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις, είπε πως η πίεση προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας ενώ εκτίμησε ότι η λήξη του χειμώνα θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές ειδικά του του φυσικού αερίου.

Ανέφερε πως θα διατεθούν περισσότερα από ενάμιση δισεκατομμύρια ευρώ στην υγεία και από το ταμείο ανάκαμψης. Διευκρίνισε ότι τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης μπορούν να πάνε μόνο σε επενδύσεις.

Είπε πως σε κανόνες πειθαρχεία θα επιστρέψουμε το 2023 και αναζητείται συμφωνία για πως θα εφαρμοστούν οι κανόνες αυτοί.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Είναι μια χρονιά που έτσι όπως το βλέπουμε και το βλέπουμε όχι μόνο εμείς, η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από εμάς, η χώρα επιστρέφει σε  πραγματική ανάπτυξη δηλαδή ξεπερνά το προ της πανδημίας εισόδημα. Προβλέπουμε αύξηση επενδύσεων, εξαγωγών, μείωση  της ανεργίας και βελτίωση των μόνιμων δαπανών για την υγεία και των μόνιμων κοινωνικών δαπανών. Μικρή βελτίωση αλλά βελτίωση.

Αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο σχεδιασμό τους για τη νέα χρόνια

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σε μια περίοδο που ζήσαμε μια πανδημία, μεσογειακούς τυφώνες, παγετούς πρωτοφανείς, χιονιάδες πρωτοφανείς, μια ακραία επιθετική γείτονα, μεταναστευτικές κρίσεις να προβλέψει κανείς το μέλλον και να πει ότι «τίποτα δεν μπορεί να συμβεί» δεν μπορώ να το κάνω αλλά με βάση αυτά που θεωρούμε ότι θα έρθουν έχουμε κάνει μια λογική πρόβλεψη και συμφωνούν με την πρόβλεψη αυτή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως είδατε από την αξιολόγηση.  Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ολοκλήρωσε θετικά μια αξιολόγηση στην ώρα της συνεπώς είμαι πολύ πιο αισιόδοξος από άλλες περιόδους.  το βασικό προβλημα που έχουμε ακόμα υγειονομικά και από πλευράς κοινωνικής ψυχολογίας είναι αυτή η πολύ επικίνδυνη και μεταδοτική μετάλλαξη του ιού και το κλειδί είναι να κάνουμε αρκετά γρήγορα τους εμβολιασμούς τόσο στην πρώτη δόση και τη δεύτερη όσο και την τρίτη δόση που προστατεύει πολύ αποτελεσματικά από τη νόσηση για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Αν είναι πολιτική απόφαση ότι πρέπει να παραμείνει  πάση θυσία η οικονομία ανοιχτή ή είναι μια παραδοχή ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πάμε σε lockdown

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ:  Η εικόνα  που έχουμε δεν είναι η εικόνα της πρώτης περιόδου όταν ο μόνος τρόπος που είχαμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό ήταν το lockdown. Σε αυτή τη φάση έχουμε πολλαπλά εργαλεία, έχουμε και τα υγειονομικά μέτρα και τα τεστ, κάνουμε εκατοντάδες χιλιαδες την ημέρα, και έχουμε και προπαντός το εμβόλιο το οποίο προστατεύει με ικανή αποτελεσματικότητα. Συνεπώς ο  τρόπος για να το αντιμετωπίσεις δεν είναι ο τρόπος που υπήρχε  στην πρώτη φάση τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για αυτούς που κινδυνεύουν από την ασθένεια, δεν μπορεί να λαμβάνονται για το σύνολο του πληθυσμού όταν πια έχουμε ξεπεράσει το 75% των ενηλίκων που να καλύπτονται από το εμβόλιο. Το κλείσιμο της οικονομίας δεν θα σταματούσε 100% τον ιό, δεν θα τον εξαφάνιζε διότι ο ιός αυτός είναι πανδημικός δηλαδή  υπάρχει τόσο μεγάλη διάχυση παγκόσμια που η λύση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Το lockdown δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχουν τα εμβόλια.

Αναφορικά με τα επιδόματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός  και αν υπάρχει χώρος για μόνιμα μέτρα
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα ανάγκης δεν προέρχονται από κάποιο πλεόνασμα, η οικονομία ακόμη δεν έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα και έχουμε κάνει τεράστιες δαπάνες. Πάνω από 40 δις μας έχει κοστίσει η πανδημία και έχουμε και ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα για δεύτερο χρονιά. Αυτά τα μέτρα ανάγκης εκ των πραγμάτων κρύβουν και αδικίες ακριβώς γιατι είναι μέτρα που λαμβάνεις  από το υστέρημα το δημοσιονομικό, δεν έχεις αρκετά χρήματα για να καλύψεις τις κοινωνικές ανάγκες με τρόπο  ικανοποιητικό. Μόνιμα μέτρα για να πάρουμε θα πρέπει να φτάσουμε στο ’23, δεν υπάρχει  χώρος λήψης μόνιμων μέτρων μέχρι το ’23, και να δούμε τι δημοσιονομικούς στόχους θα έχουμε τότε όταν θα επανέλθουμε  σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα, και έχουμε κάποια στο τραπέζι, αυτό είναι απόλυτη συνάφεια της ταχύτητας  με την οποία θα αναπτυχθεί η οικονομία το επόμενο έτος και του περιορισμού της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα επιδόματα

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν από τα Χριστούγεννα είναι ο στόχος θα δούμε ειδικά είναι θέματα πληρωμών για τους χαμηλοσυνταξιούχους στον ΟΠΕΚΑ, είμαι βέβαιος ότι θα  προσπαθήσουμε και για τους υγειονομικούς  να είμαστε πριν ή την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων.

Αναφορικά με το ζήτημα των ανατιμήσεων

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η κύρια πίεση  στις τιμές προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας. Αν δείτε το μεγαλύτερο κομμάτι πάει εκεί και συμπληρωματικά έχουμε πίεση από τις τιμές των μεταφορών και επίσης λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν λόγω στην αλυσίδα προσφοράς λόγω της πανδημίας. Οι μεταφορές και η αλυσίδα προσφοράς σίγουρα  θα αποκατασταθούν, οι τιμές στην ενέργεια είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η λήξη του χειμώνα θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω στο φυσικό αέριο το οποίο είναι η κινητήριος δύναμη αυτών των ανατιμήσεων σε αυτή την περίοδο. Θα το δούμε το φαινόμενο, ξέρετε ότι οι προβλέψεις για το μέλλον έχουν έναν κίνδυνο ότι όταν τις κάνεις με τρόπο απόλυτο τις περισσότερες φορές  μπορεί να πέσεις έξω για αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί.

Αν υπάρχει πρόβλεψη η υγεία να χρηματοδοτηθεί από το  Ταμείο Ανάκαμψης

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Για την υγεία το ποσό το οποίο υπάρχει είναι της τάξεως του 1,5 δις, το ξεπερνά αν υπολογίσουμε και κάποια έργα ΣΔΙΤ που αφορούν τον εξοπλισμό. Είναι πολύ μεγάλο ποσό αν υπολογίσετε ότι το Ταμείο είναι υποχρεωμένο σε κάθε περίπτωση  να δώσει κοντά στο 60% σε δαπάνες πράσινες και ψηφιακές.  Η αναβάθμιση του συστήματος υγείας περιλαμβάνει μια πλήρη  ηλεκτρονικοποίηση, εισαγωγή του φακέλου υγείας. Περιλαμβάνει μαζικό εκσυγχρονισμό και βελτίωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με βάση έναν καινούργιο χάρτη υγείας ώστε να πάνε τα χρήματα αποτελεσματικά και να βελτιωθεί σοβαρά η ποιότητα παροχής των υπηρεσιών, και περιλαμβάνει και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης που γίνεται πρώτη φορά στην έκταση αυτή στη χώρα μας, με πολλές διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και εκστρατείες για να μειώσουμε κρίσιμες ασθένειες. Περιλαμβάνει και κάποια μέτρα εκσυγχρονισμού για τις μονάδες ψυχικής υγείας. Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να πάνε μόνο σε επενδύσεις, δεν μπορούν να πάνε σε λειτουργικές δαπάνες.

Για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν υπάρχουν αλλαγές, ένα από αυτά είναι οι βασικές κατευθύνσεις της Γερμανίας που προέρχονται από τη βασική της κουλτούρα στα θέματα τα δημοσιονομικά. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία θα βρούμε έναν συμβιβασμό ως Ευρώπη όπως γίνεται κάθε φορά.  Είναι σαφές ότι πηγαίνουμε σε πιο χαλαρά μέτρα όταν ο επικεφαλής του  ESM  συστήνει να πάμε στο 100 αντί για το 60 και να πηγαίνουμε με ομαλότερο τρόπο  σε αυτό για το χρέος . Είναι σαφές ότι θα έχουμε πιο ήπια πλεονάσματα αλλά η Ελλάδα δεν έχει μόνο τους θεσμούς και την Ευρώπη έχει και τις αγορές, οι αγορές στις οποίες επιδιώκουμε να πάμε να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα και να μεταφέρουμε το χρέος μας από τους ευρωπαϊκούς εταίρους στις αγορές τα επόμενα 5-10-30 χρόνια είναι μια παράμετρος την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε και απαιτεί να έχουμε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά είναι ξεκάθαρα.

Μπορεί η συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας να μην είναι η επιθυμητή και να επιστρέψουμε γρηγορότερα σε κανόνες πειθαρχίας

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σε κανόνες πειθαρχίας θα επιστρέψουμε το 2023 το πόσο αυτοί οι  κανόνες θα εφαρμοστούν είναι η συμφωνία που αναζητείται αλλά να πάμε γρηγορότερα αποκλείεται. Να υπάρξει κάποια πρόσθετη ανοχή αν η πανδημία κρατήσει και κάποιους  δύο-τρεις μήνες από το ’22 μπορεί να υπάρξει μια πρόσθετη ανοχή άλλωστε στην αρχική απόφαση του Eurogroup υπήρχε αυτό το ερωτηματικό για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι στόχοι του ’23 αλλά στόχοι θα υπάρξουν.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΦΙΑ: Με εκπτώσεις και με δόσεις το 2022

Ρέτσος: Στα 10 με 10,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του τουρισμού φέτος – Ρεαλιστικός ο στόχος των 15 δισ. το 2022

Κομισιόν για τράπεζες: Ως τα τέλη του 2022 μονοψήφιος αριθμός NPEs