Απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιβολής νέου lockdown της οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όσο τα εμβόλια δουλεύουν δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρήματα για την αντιμετώπιση ενός 4ου κύματος πανδημίας, απάντησε: «Δεν μπορούμε να πάμε επ’ ουδενί σε μια τέτοια περιπέτεια από την ώρα που οι εμβολιασμοί μας προστατεύουν, συνεπώς δεν θα μπω στη συζήτηση του πόσα λεφτά υπάρχουν, είναι προφανές ότι θα είναι βαριά περιπέτεια το να μπει η οικονομία σε μια τέτοια υπόθεση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να μπούμε σε μια περιπέτεια τώρα που καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι εδώ να έχουμε εμβολιάσει με μια δόση περίπου το 50% του πληθυσμού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο οικονομικά για lockdown από την ώρα που έχουμε εμβόλιο και δουλεύει».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται κάποιο ειδικό πρόγραμμα στήριξης για μεικτές επιχειρήσεις που αναγκαστούν να κλείσουν, μετά από κρούσματα κορωνοϊού.

«Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπουμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, εμείς λέμε το εξής πολύ απλό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εργαλείο δημόσιας υγείας που δουλεύει και το οποίο ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το αξιοποίησε προστατεύοντας και τους υπόλοιπους. Αυτοί που εμβολιάζονται δεν προστατεύουν μόνο τον εαυτό τους προστατεύουν και τους υπόλοιπους. Εδώ υπάρχει μια λογική αφήνεις τους άλλους να εμβολιάζονται και να σε προστατεύουν και εσύ να μην εμβολιάζεσαι αυτό πρακτικά πρέπει να ληφθεί υπόψη στον τρόπο που η πολιτεία διαχειρίζεται τα θέματα ιδίως δεν μπορείς να τιμωρείς τους εμβολιασμένους που προστατεύουν τους υπόλοιπους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτή τη διαβολεμένη ασθένεια και να τη βάλουμε πίσω μας και ο μόνος τρόπος για να τελειώσουμε είναι να αποκτήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τέτοια μαζικότητα ώστε να μην μπορεί ο ιός να πολλαπλασιαστεί και να κάνει μεταλλάξεις. Αυτή είναι η λύση δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ μίλησε και για την πιθανότητα αύξησης του κατώτατου μισθού με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ, αλλά και γενικότερα για την προοπτική αύξησης των μισθών

«Η οικονομία θα παράξει και σε κάποια κομμάτια έχει ήδη αρχίσει και παράγει αύξηση μισθών φυσιολογικά και αυτό θα συμβεί πολύ περισσότερο όσο περνάνε οι μήνες. Συμβαίνει αυτό καταρχήν στους τομείς που έχουμε εξειδικευμένα στελέχη πάρτε παράδειγμα στον τομέα της πληροφορικής τους ρουφάει η αγορά εργασίας με απίστευτη ταχύτητα και όσο περνάει ο χρόνος αυτό θα συμβαίνει σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες, είναι η φυσιολογική λειτουργία της οικονομίας. Κάποια στιγμή αυτό θα σημάνει ότι θα πάμε και σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς θα έχουν δημιουργηθεί η συνθήκες για κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, απάντησε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υπάρχει η εξέλιξη της οικονομίας. Έχουμε πει πριν την πανδημία ότι με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας πρέπει να αυξάνεται ο κατώτερος μισθός. Αυτή τη στιγμή λόγω πανδημίας είμαστε ακόμη το ’21 κάτω από το προηγούμενο ΑΕΠ με το οποίο είχε γίνει το ’19 η αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά αυτό όπως είδατε στο μεσοπρόθεσμο πολύ γρήγορα θα ξεπεραστεί. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει και αξιολογείται η αύξηση παράλληλα και με αυτά που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Γιατί επηρεάζονται από δύο παράγοντες τα μισθολογικά, επηρεάζονται από τις πιέσεις και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό αλλά θέλουμε να προηγείται η αύξηση του μέσου μισθού από την πραγματική λειτουργία της οικονομίας, τις επενδύσεις, τη ζήτηση, το ενδιαφέρον, την κατάρτιση των ανθρώπων και να ακολουθεί σαν μια φυσιολογική διαδικασία οικονομική ο κατώτερος μισθός.»

Στο πότε αναμένονται τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι αυτό αναμένεται στις αρχές ή μέσα Αυγούστου. «Αυτό είναι της Κομισιόν, έχουμε άριστη πορεία εγκριτική που προγράμματος νομίζω ότι στις 13 Ιουλίου υπάρχει και ένα Εκοφίν και μετά είμαστε εμείς έτοιμοι σε πολύ σύντομο χρόνο να υπογράψουμε με την Κομισιον την εκτελεστική απόφαση για να κάνουμε την είσπραξη».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους που θα εμπλακούν στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε ότι «τα πρώτα μεγάλα πράγματα είναι τα προγράμματα εξοικονομώ και τα προγράμματα κατάρτισης που είναι πολύ μαζικά, ταυτόχρονα έχουμε κάποια έργα τα οποία ξεκινούν και απορροφούν . Έχω δεκάδες έργα που έχουν φτάσει στην υπηρεσία για να μπουν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχουμε και το θέμα των δανείων όπου το πρώτο που θα δούμε θα είναι οι συμφωνίες με τους ευρωπαϊκούς πιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι με το που θα κλείσουμε τη συμφωνία θα μπορούν να αρχίσουν να δανειοδοτούν επενδύσεις. Αυτό θα συμβεί το Σεπτέμβριο».

Αναφορικά με τον τουρισμό και αν θα πιάσουμε το 45% του τουρισμού του ‘19, απάντησε ότι ο φετινός Ιούνιος είχε από πλευράς αφίξεων τον ίδιο αριθμό που είχε ο Ιούλιος του ’20, ήταν καλύτερος από τον Ιούλιο του ’20, θα έχουμε και κάποια επιμήκυνση της περιόδου όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί. Το κλειδί βέβαια είναι να εμβολιαστούν τα νησιά, κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακά κέρδη γύρω από τις 890 μονάδες

Βρετανία: 6 εκατ. αιτήσεις για το πρόγραμμα εγκατάστασης για τους πολίτες της ΕΕ

Μητσοτάκης: Η παγκόσμια ανάκαμψη να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας – Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ