Θετικό κλίμα και αγοραστικό ενδιαφέρον επικρατεί και σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν το σενάριο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η χώρα βρίσκεται πλησίον του στόχου επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου για την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα επιτύχει τον στόχο εντός του 2023. Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός θα ξεκινήσει από το 2023 να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα.

«Δημιουργήσαμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, μειώνοντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια «συνέβαλαν στην προσέλκυση επενδυτών, και μάλιστα κυρίως από τις ΗΠΑ».

«Παρά το γεγονός ότι το 2022 δαπανήσαμε πολλά για τη στήριξη των ασθενέστερων, είχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ από το 2023 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ και η Goldman Sachs σε σημερινή έκθεση της προβλέπει ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023.

Όπως επισημαίνεται η ελληνική οικονομία συνέχισε την βελτίωση της, ενώ αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% έναντι της πρόβλεψης για -0,1% για τη ζώνη του ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα έως το 3,7% και το περιθώριο έναντι των Γερμανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το όριο του 2%.

Διαβάστε ακόμη

Ασταμάτητη η πολεμική μηχανή του Πούτιν παρά το πλαφόν στο πετρέλαιο

Τράπεζες: 50% – 50% ο επιμερισμός της αύξησης των επιτοκίων με τους δανειολήπτες – Η στάση των servicers

Μπέρμποκ: Κακή μέρα για την Ευρώπη η μη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν