Οικονομία

Σταϊκούρας: Τι είπε για κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα και νέες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις

  • newsroom


Η κυβέρνηση παρακολουθεί κάθε μήνα πώς εξελίσσεται η ακρίβεια και είναι έτοιμη να παρέμβει, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών

Για το πόσο είναι πιθανό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα αλλά και να υπάρξει νέο πακέτο ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις που τυχόν πληγούν από τα νέα μέτρα περιορισμού απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα στα Παραπολιτικά 90,1.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση παρακολουθεί κάθε μήνα πώς εξελίσσεται η ακρίβεια, πώς εξελίσσονται τα δεδομένα στο υγειονομικό πεδίο και είναι έτοιμη να παρέμβει. «Όσο συνεπώς αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους, ορθώς, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υφίσταται στον οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσουμε οτιδήποτε άλλο οπουδήποτε αλλού… Η τελική εικόνα του προϋπολογισμού προφανώς έχει παρασχεθεί προκειμένου να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό την Παρασκευή όμως θα βλέπουμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες», είπε για να προσθέσει ότι αν η κυβέρνηση δεν γνωρίζει κάθε εβδομάδα πώς εξελίσσεται η οικονομία και πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός δεν μπορεί να απαντηθεί το αν θα δοθεί τελικά κοινωνικό μέρισμα.

Αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης στις επιχειρήσεις, ο υπουργός απάντησε ότι «υπάρχουν προγράμματα τα οποία τρέχουν (σσ. Όπως το πρόγραμμα Γέφυρα), ενώ η εστίαση είναι ανοιχτή συνεχίζει το κράτος να βοηθάει και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με δεδομένο ότι έχουμε και σημαντικές μειώσεις φόρων που έχουμε νομοθετήσει».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως απόψε το βράδυ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ενώ οι πόροι θα αποδοθούν από τις 10 Δεκεμβρίου. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως θα διατεθούν συνολικά 168 εκατ. ευρώ και τα ποσά που θα δοθούν στους πολίτες θα κυμαίνονται από 100 έως 750 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως την Παρασκευή θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και οι προβλέψεις για ανάκαμψη φέτος κινούνται πέριξ του 7%.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία και τη φτώχεια και να αυξήσει τις απολαβές των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, εκτίμησε πως θα υπάρξει ισορροπία στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, Δεν υπάρχει πιθανότητα lockdown από την κυβέρνηση. Ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε ταμειακά διαθέσιμα ισχυρά και έχουμε βασικό σενάριο και εναλλακτικά σενάρια για οποιαδήποτε κρίση μπορεί να εμφανιστεί σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και τα ταμειακά περιθώρια της χώρας

Διαβάστε ακόμη:

Βιτάλης: Στίγμα εξυγίανσης η απόφαση για οριστική ανάκληση πιστοποίησης της La Farm

Γιατί η Pfizer αρνείται να αποκαλύψει τη μυστική φόρμουλα των $36 δισ. για το εμβόλιο

Χατζηδάκης: Άνω του 2% θα είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022