Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχονται επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ

  • Κωστής Πλάντζος


«Εγκαίνια» από Δεκέμβριο - Τα πρώτα έργα με εθνικούς πόρους τον Γενάρη - Μόλις 30%-50% η συμμετοχή του κράτους στα δάνεια - Ποιες προτάσεις περιλαμβάνει το Σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Online σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Εφορία, χωροταξικά σχέδια παντού, έργα για το Περιβάλλον, μεταρρυθμίσεις σε Εργασία, Φορολογία, κράτος Πρόνοιας και Επενδύσεις, περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε στην  Κομισιόν και αναμένεται να εγκριθεί ως τα τέλη της Άνοιξης, μετά από μακρά διαβούλευση με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος.

Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ το Ταμείου, τα 12,6 δισ. ευρώ από δάνεια που προβλέπει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ότι μπορούν να προσελκύσουν «τουλάχιστον άλλα τόσα» ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια.

Συνεπώς το συνολικό ύψος των επενδύσεων με τουλάχιστον 12,5  δισ. ευρώ επιπλέον, θα ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ στην προσεχή εξαετία!

Στις περιπτώσεις αυτές η κρατική συμμετοχή θα ανέρχεται σε 30%-50%. Οι πρώτες  εκταμιεύσεις από ΕΕ αναμένονται τέλη Ιουνίου ή Ιουλίου.

Αλλά τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως και από Δεκέμβριο κιόλας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους, προκειμένου να καλυφθούν εκ των υστέρων από τα κοινοτικά κονδύλια.

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιες εταιρείες «παίζουν» δυνατά για τα POS που πουλά η Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα με τις ενεργειακές να έχουν τον πρώτο λόγο

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τραπεζικά κέρδη και «κόκκινα δάνεια»