Μία θετική συνολικά αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκλειδώνοντας έτσι την επόμενη δόση από τα κέρδη των ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα αποτιμά πως υπάρχει επαρκής πρόοδος στην προώθηση κομβικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, γεγονός που κάνει δυνατή την έλευση του πακέτου «δόσεων».

Εντός της ημέρας αναμένεται σειρά εκθέσεων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς μαζί με την 10η αξιολόγηση για την Ελλάδα, η οποία θα δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση  των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις προβλέψεις της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Παράλληλα αναμένονται και οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μεταπρογραμματική περίοδο για την Ελλάδα και η ετήσια έκθεση προόδου.

Η έκθεση αναμένεται να επαναλάβει τις προβλέψεις της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ήτοι ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6 % για το 2022, ενώ θα αναφέρεται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως την εξέλιξη της ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα, την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και τη μείωση των κόκκινων δανείων, ωστόσο θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Τμήμα της 10ης έκθεσης θα αποτελεί και η αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα αναφέρει ότι παρά την αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό παραμένει βιώσιμο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) η δομή του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί πολύ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κατέχει περίπου το 55% του ελληνικού χρέους και λόγω των χαμηλών επιτοκίων το κόστος για την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο για το συνολικό επίπεδο του χρέους της. Παράλληλα, σε αντίθεση με την κατάστασή της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα έχει πλέον ευρύτερη πρόσβαση στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάτι που όπως επισημαίνει ο ESM μειώνει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τον κύκλο συντονισμού της οικονομικής δημοσιονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής εντός της ΕΕ, οι αρμόδιοι Επίτροποι και συγκεκριμένα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πάολο Τζεντιλόνι Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και ο Νίκολας Σμιτ Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσουν την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και για το 2022 ώστε τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ιδιαίτερα για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών – μελών, αποφασίστηκε το 2020 και βάσει των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα τα κράτη – μέλη, με εξαίρεση τη Δανία και το Λουξεμβούργο, θα παρουσιάσουν αυξημένα ελλείμματα και χρέη. Το έλλειμμα της ΕΕ συνολικά, αναμένεται να αγγίξει το 7,5% το 2021, ενώ το δημόσιο χρέος της ΕΕ το 94%.

Διαβάστε ακόμη:

Η βιομηχανία μόδας εκπέμπει SOS: Ποιο ύφασμα απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη

Νίκος Λούλης: «Το ντιλ Chipita – Mondelez θα ανοίξει πόρτες και στην Μύλοι Λούλης»

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πάνω από €2,2 δισ. του κόστισαν οι 17 κούπες της Τσέλσι