Την δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη των διαρροών φυσικού αερίου από εγκαταστάσεις της βιομηχανίας υδρογονανθράκων σχεδιάζει η Google σε συνεργασία με το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF).
Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η Google θα παρακολουθεί τις εκπομπές μεθανίου από το Διάστημα.

Ο δορυφόρος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη 15 φορές την ημέρα σε υψόμετρο άνω των 350 χιλιομέτρων και θα εστιάζει στη μέτρηση των επιπέδων μεθανίου στις κορυφαίες περιοχές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το EDF και οι εταίροι του ανέπτυξαν αλγόριθμους που λειτουργούν στο Google Cloud για τον υπολογισμό των εκπομπών σε συγκεκριμένα μέρη και την παρακολούθησή τους με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον εντοπισμό των υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Google χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία για τον εντοπισμό πεζοδρομίων, πινακίδων και ονομάτων δρόμων σε δορυφορικές εικόνες για τη λειτουργία της Χάρτες.

Ο συνδυασμός του χάρτη μεθανίου με έναν χάρτη που δείχνει τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να δώσει μια σαφέστερη εικόνα για τις πηγές των εκπομπών. Οι σχετικές πληροφορίες θα είναι δημόσια διαθέσιμες στον ιστότοπο του δορυφόρου και στη μηχανή Google Earth Engine αργότερα φέτος.
«Κάνοντας τα σύνολα δεδομένων του MethaneSAT διαθέσιμα στο Earth Engine, το οποίο έχει πάνω από 100.000 ενεργούς χρήστες μηνιαίως, είναι ευκολότερο για τους χρήστες να εντοπίσουν τάσεις και να κατανοήσουν συσχετισμούς μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», έγραψε σε ανάρτησή του ο Γιέλ Μαγκουάιρ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Google στο Geo Developer and Sustainability.

Οι χρήστες του Earth Engine θα μπορούν να συγκρίνουν τα δεδομένα για το μεθάνιο με άλλους χάρτες, όπως αυτούς που δείχνουν τα δάση, τα περιφερειακά σύνορα και το νερό. Θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις εκπομπές μεθανίου με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά

«Μαύρες» προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία – Θα παραμείνει ο ασθενής της Ευρώπης και το 2024 (tweet)

J.P. Morgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς – Η νέα τιμή-στόχος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ