Δεδομένα χαρτών σε εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σχεδιάζει να πουλήσει η Google, με στόχο να βάλει στα ταμεία της έως και 100 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο έτος, σύμφωνα με το CNBC.

Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει πρόσβαση σε νέα API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) με πληροφορίες για την ηλιακή ενέργεια και την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με υλικό που είδε το CNBC.

Μεταξύ των νέων προσφορών θα είναι ένα Solar API, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εγκαταστάτες ηλιακών συστημάτων όπως η SunRun και η Tesla, εταιρείες ενεργειακού και ηλιακού σχεδιασμού όπως η Aurora Solar, σύμφωνα με κατάλογο παραδειγμάτων πελατών που είδε το CNBC. Η Google βλέπει επίσης ευκαιρίες πελατών με εταιρείες ακινήτων όπως οι Zillow, Redfin, εταιρείες φιλοξενίας όπως η Marriott Bonvoy, και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η PG&E.

Ορισμένα από τα δεδομένα από το Solar API θα προέρχονται από ένα πιλοτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τον καταναλωτή που ονομάζεται Project Sunroof, έναν υπολογιστή υπολογισμού της ηλιακής εξοικονόμησης που ξεκίνησε αρχικά το 2015. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τη διεύθυνσή τους και να λαμβάνουν εκτιμώμενο ηλιακό κόστος, όπως η εξοικονόμηση λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και το μέγεθος της ηλιακής εγκατάστασης που θα χρειαστούν. Προσφέρει επίσης τρισδιάστατη μοντελοποίηση των στεγών των κτιρίων και των κοντινών δέντρων με βάση τα δεδομένα του Google Maps.

Η Google σχεδιάζει να πουλήσει πρόσβαση API σε μεμονωμένα δεδομένα κτιρίων, καθώς και συγκεντρωτικά δεδομένα για όλα τα κτίρια σε μια συγκεκριμένη πόλη ή κομητεία, αναφέρεται σε ένα έγγραφο. Η εταιρεία λέει ότι διαθέτει δεδομένα για πάνω από 350 εκατομμύρια κτίρια, σύμφωνα με τα έγγραφα, σημαντικά αυξημένα από τα 60 εκατομμύρια κτίρια που ανέφερε για το Project Sunroof το 2017.

Ένα εσωτερικό έγγραφο εκτιμά ότι τα ηλιακά API της εταιρείας θα αποφέρουν έσοδα μεταξύ 90 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο έτος μετά την έναρξη λειτουργίας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης με προϊόντα Google Cloud στη συνέχεια, αναφέρουν τα έγγραφα.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμένου λανσαρίσματος, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει ένα Air Quality API που θα επιτρέπει στους πελάτες να ζητούν δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, όπως ρύπους και συστάσεις με βάση την υγεία για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Θα περιλαμβάνει επίσης ψηφιακούς χάρτες θερμότητας των δεδομένων και ωριαίες πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, καθώς και ιστορικό ποιότητας αέρα έως και 30 ημερών.

Η Google δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Το τελευταίο παιχνίδι εσόδων έρχεται καθώς η εταιρεία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα προϊόντα χαρτών της, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις για την παραγωγή εσόδων εν μέσω μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης. Ενώ η εταιρεία εστιάζει στο να γίνει πιο αποτελεσματική, επενδύει επίσης σε νεότερες τεχνολογίες, όπως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και η βιωσιμότητα – μια αγορά που ελπίζει να εκμεταλλευτεί με το Solar API.

Η εταιρεία παραχωρεί επί του παρόντος άδεια χρήσης του API χαρτογράφησης για πλοήγηση σε εταιρείες όπως η Uber, η οποία δήλωσε το 2019 ότι κατέβαλε στην Google 58 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια. Τα έσοδα από το Maps API πηγαίνουν προς το τμήμα cloud της εταιρείας, το οποίο έγινε τελικά κερδοφόρο το πρώτο τρίμηνο, αλλά είχε μια βραχώδη πορεία προς την προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους ηγέτες της αγοράς Amazon και Microsoft.

Η Google δεν ξεχωρίζει πόσα κερδίζει η επιχείρηση Maps, αλλά ιστορικά ήταν ένα από τα πιο υποτιμημένα προϊόντα της Google, δήλωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley Brian Nowak στο CNBC το 2021. Εκείνη την εποχή, η Morgan Stanley είχε εκτιμήσει ότι οι Χάρτες της Google θα κέρδιζαν 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι φέτος, καθώς τα νέα ταξιδιωτικά προϊόντα και οι προωθούμενες καρφίτσες άρχισαν να αυξάνουν τα έσοδα από διαφημίσεις.

Η κίνηση αυτή έρχεται επίσης καθώς η εταιρεία προσπαθεί να εξορθολογήσει τα προϊόντα χαρτογράφησης της. Τον Ιούνιο, το CNBC διαπίστωσε ότι η εταιρεία απολύει υπαλλήλους στην εφαρμογή αναφορών κυκλοφορίας Waze, την οποία εξαγόρασε το 2013, και τη συνδυάζει με την ομάδα Google Maps.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Δύσκολες ημέρες για τους δανειολήπτες στην Ευρώπη από το σοκ των επιτοκίων (γραφήματα)

Μπαίνει Ισραηλινό fund με 33% στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας

Mytilineos: Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Imerys Bωξίτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ