Σε μια ιστορική συμφωνία για την κανονιστική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών – μελών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βγάζουν «λευκό καπνό».

Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες της Ε.Ε. σύναψαν μια «πολιτική συμφωνία», η οποία αναμένεται να ευνοήσει την καινοτομία στην Ευρώπη, περιορίζοντας παράλληλα ενδεχόμενες παρεκτροπές των πολύ προηγμένων τεχνολογιών.

«Η Ε.Ε. γίνεται η πρώτη ήπειρος που ορίζει σαφείς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το σχέδιο τον Απρίλιο 2021.

Η διαδικασία της έγκρισης είχε προσκρούσει, στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στην καθιέρωση του ChatGPT, του παραγωγού κειμένων της εταιρείας OpenAI, ικανού να συντάσσει διατριβές, ποιήματα ή μεταφράσεις σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το εν λόγω σύστημα, όπως και εκείνα που μπορούν να δημιουργούν ήχους ή εικόνες (γενετική τεχνητή νοημοσύνη), αποκάλυψε στο ευρύ κοινό τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και ορισμένους κινδύνους. Η διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλαστών φωτογραφιών, οι οποίες μοιάζουν αληθινές, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα ενσωματώθηκε στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, έπειτα από αίτημα ευρωβουλευτών οι οποίοι επέμεναν σε μια συγκεκριμένη πλαισίωση, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια στους αλγορίθμους και στις γιγάντιες βάσεις δεδομένων.

Τα κράτη – μέλη, από την πλευρά τους, εξέφραζαν φόβους μήπως μια υπερβολική κανονιστική ρύθμιση σκοτώσει εν τη γενέσει τους εν δυνάμει τεχνολογικούς «πρωταθλητές», όπως οι εταιρείες Aleph Alpha στη Γερμανία και Mistal AI στη Γαλλία, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη ανάπτυξης.

Τελικά η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Η πολιτική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής, πρέπει να συμπληρωθεί με μια τεχνική εργασία για να οριστικοποιηθεί το κείμενο. «Θα αναλύσουμε προσεκτικά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και θα εξασφαλίσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι το κείμενο προστατεύει τη δυνατότητα της Ευρώπης να αναπτύξει τις δικές της τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και να διαφυλάξει τη στρατηγική αυτονομία της», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ο κόσμος της τεχνολογίας, πάντως, φαίνεται επικριτικός. «Η ταχύτητα προκρίθηκε έναντι της ποιότητας, με συνέπειες εν δυνάμει καταστροφικές για την ευρωπαϊκή οικονομία», επέκρινε ο Ντάνιελ Φριντλέντερ, υπεύθυνος για την Ευρώπη στο CCIA, ένα από τα κύρια λόμπι της τεχνολογίας.

Σχετικά με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ο συμβιβασμός προβλέπει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων. Κανόνες επιβάλλονται σε όλους για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των δεδομένων στην εκπόνηση αλγορίθμων και για να ελεγχθεί ότι δεν παραβιάζεται η νομοθεσία περί δικαιωμάτων του δημιουργού.

Όσοι αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει, επίσης, να καταστούν σαφές ότι οι ήχοι, οι εικόνες και τα κείμενα που παράγονται, είναι τεχνητά και όχι πραγματικά.

Η καρδιά του σχεδίου έγκειται σε έναν κατάλογο κανόνων, οι οποίοι επιβάλλονται μόνο στα συστήματα που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι κρίσιμης σημασίας υποδομές, η εκπαίδευση, οι ανθρώπινοι πόροι, η διατήρηση της τάξης…

Τα συστήματα αυτά θα υπόκεινται σε μια σειρά υποχρεώσεων, όπως να επιβάλλεται ανθρώπινος έλεγχος της μηχανής ή ακόμη να είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα διαχείρισης κινδύνου.

Η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερη πλαισίωση των συστημάτων της τεχνητής νοημοσύνης που αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους. Θα τα υποχρεώνει να ενημερώνουν τον χρήστη ότι βρίσκεται σε επαφή με μια μηχανή.

Οι απαγορεύσεις θα είναι σπάνιες. Θα αφορούν τις εφαρμογές που είναι αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα, ή ακόμη τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης εξ αποστάσεως προσώπων σε δημόσιους χώρους ώστε να αποφευχθεί η μαζική παρακολούθηση πληθυσμών.

Σ’ αυτό το τελευταίο σημείο τα κράτη έλαβαν πάντως, εξαιρέσεις για ορισμένες αποστολές των δυνάμεων της τάξης, όπως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα

Loft ισόγεια και διαμερίσματα «τσέπης», η νέα μόδα στο real estate (pics + πίνακας)

«Κεραμίδα»… ΤΑΠ στους αγοραστές ακινήτων

«Κόφτης» στα έργα λόγω έλλειψης πόρων – Γιατί οι υποδομές της χώρας γίνονται όλο και πιο ακριβές

Τι θα απογίνει ο Μπάφετ χωρίς το δεξί του «χέρι»;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ