Για την καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών πιέσεων που επέφερε η πανδημία της Covid19, οι επιχειρήσεις στρέφονται στην τεχνολογία 5G.

Μάλιστα, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τρίτη έκδοση της παγκόσμιας έρευνας της EY, “Reimagining Industry Futures Study”, βάσει της οποίας το 85% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον τους για το 5G, σε σχέση με 52% στην περσινή αντίστοιχη μελέτη.

Μια άλλη πρόθεση που καταγράφεται στην έρευνα αφορά στις επενδύσεις 5G. Όσον αφορά τις προθέσεις για μελλοντικές δαπάνες, το 5G πρωτοστατεί των άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών που ερευνά η μελέτη, με το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, να σχεδιάζουν επενδύσεις εντός της επόμενης τριετίας. Ειδικά οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη εμφανίζονται ως πρωτοπόρες σε επενδύσεις 5G (76% σε σχέση με 71% που είχε καταγραφεί το 2021), συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Αδειοδότηση εξπρές για τις κεραίες 5G

Στο ευρύτερο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την εν εξελίξει ψηφιακή μετάβαση της χώρας, η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης τηλεπικοινωνιακών υποδομών αποτελεί σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου η χώρα να «πατήσει γκάζι» στο δρόμο της πλήρους ανάπτυξης των νέων δικτύων 5G.

Μετά τη σχετική δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής ισχύος, που θα επιταχύνουν την περαιτέρω διεύρυνση των δικτύων νέας γενιάς.

Για αυτές τις κεραίες δεν θα απαιτείται προηγουμένως περιβαλλοντική και πολεοδομική έγκριση, απλώς ορίζεται πως στην περίπτωση εγκατάστασης κεραιών σε προστατευόμενες περιοχές, π.χ., αεροδρόμια, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, θα απαιτείται η έγκριση του κατά περίπτωση αρμόδιου φορέα.

Η διαδικασία θα είναι πλέον αυτοματοποιημένη, θα περιλαμβάνει την απλή αίτηση εγκατάστασης των κεραιών στην ΕΕΤΤ, η οποία εντός 10 ημερών πρέπει να δώσει την άδεια καθώς και το πλαίσιο για τα όρια ακτινοβολίας, βάρους και ύψους όσον αφορά τους σταθμούς βάσης.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που είχαν θεσπίσει αυστηρότερα της Ευρωπαϊκής σύστασης όρια (κατά 30%), ένας παράγοντας που φαίνεται ότι χρειάζεται πλέον να επαναξιολογηθεί καθώς δρα ανασταλτικά στην πλήρη, έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Ο Π.Ο.Υ έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια για την εναρμόνιση των ορίων έκθεσης σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχει ανοίξει ο διάλογος για την εναρμόνιση των ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με βάση τη σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP).

Μάλιστα χώρες με αυστηρότερα όρια στο παρελθόν όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, έχουν υιοθετήσει τα όρια της ICNIRP ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς και σε Η.Π.Α, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, ισχύουν τα όρια της ICNIRP.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πτώση στα €395,22 ευρώ την Πέμπτη 25/8 για τη μεγαβατώρα στην Ελλάδα

Πώς η πτώση του ευρώ «πληγώνει» τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

UBS για Ελλάδα: Ο τουρισμός αυξάνει την ανάπτυξη φέτος (πίνακας)