Το τέλος των φθηνών laptops, των οικονομικών smartphones και των προσιτών κονσολών παιχνιδιών ίσως βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται.
Όχι επειδή οι νέες συσκευές γίνονται πιο προηγμένες τεχνολογικά, αλλά επειδή το κόστος βασικών εξαρτημάτων υπολογιστών εκτοξεύεται.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Samsung και η Dell έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τιμές και να αποσύρουν φθηνότερα μοντέλα, γεγονός που αναμένεται να κάνει πολύ δυσκολότερη την εύρεση laptops και smartphones κάτω από τις 400 λίρες.
Το φαινόμενο που η αγορά αποκαλεί «RAMageddon»
Η βασική αιτία πίσω από την κρίση είναι η έλλειψη memory chips, σε ένα φαινόμενο που ο τεχνολογικός k;osmow έχει ήδη βαφτίσει «RAMageddon».
Η κρίση δεν προκαλείται από πόλεμο ή έλλειψη πρώτων υλών, αλλά από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των data centers που απαιτούν τεράστιες ποσότητες μνήμης υψηλών επιδόσεων.
Τα memory chips — γνωστά και ως RAM (Random Access Memory) — αποτελούν κρίσιμο εξάρτημα σχεδόν κάθε σύγχρονης ηλεκτρονικής συσκευής, ενώ χρησιμοποιούνται και σε άλλες βασικές μονάδες όπως οι κάρτες γραφικών.
Η εταιρεία αναλύσεων TrendForce εκτιμά ότι οι τιμές στα mainstream laptops αξίας περίπου 900 δολαρίων ενδέχεται να αυξηθούν έως και 40% μέσα στο 2026.
Η AI «ρουφά» την παγκόσμια παραγωγή chips
Οι τεράστιες επενδύσεις στην AI έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική ανάπτυξη των server farms — τεράστιων εγκαταστάσεων γεμάτων υπολογιστές που χρησιμοποιούν προηγμένα memory chips.
Αυτό απορροφά όχι μόνο τη διαθέσιμη παραγωγή, αλλά και τη μελλοντική παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων για αρκετά χρόνια.
Παράλληλα, οι κατασκευαστές περιορίζουν την παραγωγή chips αποθήκευσης SSD και χαμηλότερης κατηγορίας επεξεργαστών, καθώς στρέφονται σε ακριβότερα και πιο κερδοφόρα chips για εφαρμογές AI.
Οι φθηνές συσκευές κινδυνεύουν περισσότερο
Οι οικονομικές συσκευές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κρίση, καθώς έχουν πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μνήμη αντιστοιχεί περίπου στο 30% του κόστους ενός budget smartphone και στο 23% ενός entry-level laptop. Ο αναλυτής της Gartner, Ranjit Atwal, προειδοποίησε ότι η αύξηση του κόστους κάνει πλέον «μη βιώσιμη» την παραγωγή φθηνών laptops.
«Περιμένουμε ότι η κατηγορία entry-level υπολογιστών κάτω από τα 500 δολάρια θα εξαφανιστεί έως το 2028», δήλωσε.
Αρκετές εταιρείες είχαν προβλέψει την κρίση και αποθήκευσαν κρίσιμα εξαρτήματα ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις. Άλλες, ωστόσο, επέλεξαν να αποσύρουν τα φθηνότερα μοντέλα, αυξάνοντας ουσιαστικά το βασικό επίπεδο τιμών.
Η Apple αύξησε κατά 100 λίρες την αρχική τιμή του MacBook Air, διπλασιάζοντας παράλληλα τον βασικό αποθηκευτικό χώρο.
Η Microsoft απέσυρε οικονομικότερες εκδόσεις των Surface υπολογιστών της και αύξησε τις τιμές κατά 170 έως 200 λίρες, ενώ εταιρείες όπως η Lenovo και η Framework προχώρησαν επίσης σε ανατιμήσεις.
Η Sony αύξησε την τιμή του PlayStation 5 κατά 90 λίρες τον Απρίλιο, ενώ η Microsoft είχε ήδη αυξήσει τις τιμές του Xbox.
Η Meta ανέβασε επίσης την τιμή του headset Quest 3S, ενώ η Samsung αύξησε πρόσφατα την τιμή ορισμένων μοντέλων smartphones, όπως του Samsung Galaxy S25 Edge.
Πότε μπορεί να τελειώσει η κρίση
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές memory chips — Samsung, SK Hynix και Micron — επενδύουν ήδη σε νέες μονάδες παραγωγής. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το 2027.
Η SK Hynix εκτιμά μάλιστα ότι η έλλειψη chips μπορεί να συνεχιστεί έως το 2030.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους σκέφτονται να αλλάξουν συσκευή να κινηθούν νωρίτερα παρά αργότερα, ενώ προτείνουν ως εναλλακτικές τις refurbished συσκευές ή την επισκευή των υπαρχόντων συσκευών αντί για αγορά νέων.
Διαβάστε ακόμη
Adnoc: Δεύτερο φορτίο LNG πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ
Το εξοχικό ενός εκατομμυριούχου μετατρέπεται σε πεντάστερο θέρετρο
Ηλεκτρικά πατίνια: Μεγάλη αύξηση στα τροχαία σε Ελλάδα και Ευρώπη (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.