Την κατάταξη με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο δημοσίευσε ο Economist, με Ζυρίχη και Σιγκαπούρη να κατέχουν αρνητική πρωτιά. Ακολουθούν Γενεύη, Νέα Υόρκη και  Χονγκ Κονγκ.

Φέτος η Σιγκαπούρη ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη σε ακρίβεια λόγω του τεράστιου κόστους ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, αγοράς αλκοόλ και της μεγάλης αύξησης στις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιου Κόστους Διαβίωσης για το 2023 του Economist Intelligence Unit.

Tο βρετανικό περιοδικό εκτιμά ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση σε όρους τοπικού νομίσματος, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την περσινή αύξηση 8,1%. Συνολικά, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,4% σε ετήσια βάση. Η κρίση του κόστους διαβίωσης θα αργήσει πολύ να τελειώσει και τα επίπεδα τιμών παραμένουν πολύ πάνω από τις ιστορικές τάσεις», σημειώνει η Ουπασάνα Ντατ, επικεφαλής της έρευνας, η οποία βασίστηκε στις τιμές 200 προϊόντων και υπηρεσιών.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2024», προσθέτει, λόγω της επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων που αποφασίστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες για να καταπολεμηθούν οι αυξήσεις των τιμών.

Η Ζυρίχη στην πρώτη θέση

Η Ζυρίχη, από την έκτη θέση όπου βρισκόταν πέρυσι, σκαρφαλώνει στην κορυφή της κατάταξης μαζί με τη Σιγκαπούρη, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού ελβετικού φράγκου, αλλά και των ακριβών τροφίμων, ειδών οικιακής χρήσης και της διασκέδασης. Η Ευρώπη κατατάσσει τέσσερις πόλεις της μεταξύ των 10 ακριβότερων, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης, καθώς και της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αυτή η ταξινόμηση πραγματοποιείται σε δολάρια και επομένως μετά τη μετατροπή των νομισμάτων των διαφόρων χωρών σε δολάρια. Η αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μεταφράζεται αυτόματα σε υψηλότερες τιμές στην ευρωζώνη, κάτι που κάνει ακριβότερες τις πόλεις της περιοχής.

Εκτός από τη Ζυρίχη, η Γενεύη βρίσκεται στην 3η θέση (ισοβαθμία με τη Νέα Υόρκη), το Παρίσι έρχεται στην 7η (δύο θέσεις πιο πάνω) μπροστά από την Κοπεγχάγη που είναι 8η και ισοβαθμεί με το Τελ Αβίβ, που ήταν στην κορυφή της κατάταξης το 2021.

Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο το 2023:

 1. Σιγκαπούρη
 2. Ζυρίχη
 3. Γενεύη
 4. Νέα Υόρκη
 5. Χονγκ Κονγκ
 6. Λος Άντζελες
 7. Παρίσι
 8. Κοπεγχάγη
 9. Τελ Αβίβ
 10. Σαν Φρανσίσκο

Ποια η φθηνότερη πόλη στον κόσμο

Οι αμερικανικές πόλεις έχουν υποχωρήσει, όπως το Λος Άντζελες (6ο) και το Σαν Φρανσίσκο (10ο). Η μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη αφορά τις ρωσικές πόλεις Μόσχα (142η) και Αγία Πετρούπολη (147η), λόγω της αποδυνάμωσης του ρουβλίου, ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η φθηνότερη πόλη στον κόσμο είναι η Δαμασκός, ακριβώς πίσω από την Τεχεράνη, προτελευταία στην κατάταξη.

Οι κινεζικές πόλεις είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατρακυλήσει θέσεις στην κατάταξη κυρίως εξαιτίας των αργών ρυθμών ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία και της συγκρατημένης καταναλωτικής ζήτησης.

Άλλα ευρήματα της έρευνας η οποία διεξήχθη μεταξύ 14 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου 2023, είναι:

 • Το Λος Άντζελες (έκτη θέση) και το Σαν Φρανσίσκο (10η θέση) ήταν οι μόνες άλλες πόλεις των ΗΠΑ που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα.
 • Το Σαντιάγο ντε Κερέταρο και το Aγκουασαλιέντες του Μεξικού σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα στην
 • παγκόσμια κατάταξη, μετά την ενίσχυση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
  Το ασθενέστερο γεν Ιαπωνίας οδήγησε το Τόκιο 23 θέσεις χαμηλότερα από πέρσι, στην 60ή θέση και την Οσάκα 27 θέσεις πιο κάτω, στην 70ή.
 • Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ το Τελ Αβίβ του Ισραήλ μπήκε στο top 10, η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μπορεί να επηρέασε τις τιμές.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: H Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινά η προπληρωμή για επιδόματα, παροχές και δώρο Χριστουγέννων

Καιρός: Ο φετινός Δεκέμβρης θα είναι διαφορετικός στην Ευρώπη – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ