Τουρισμός

Τουρισμός: Η «αμερικανική βοήθεια» και τα χαλιά των 15.000 ευρώ

  • newsroom


Ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian στη σκιά της Ακρόπολης – Οι Αμερικανοί τουρίστες που «πλημμυρίζουν» την Αθήνα

Στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού που ανατρέπει τις προβλέψεις αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους τουρίστες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έρχονται στη χώρα μας χωρίς μάλιστα να φείδονται χρημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, φρέσκος άνεμος φυσάει στην οδό Αδριανού, καθώς οι Αμερικανοί τουρίστες είναι εκείνοι που επωφελούνται από την αποφασιστικότητα της Αθήνας να ανοίξει τον τουρισμό.

«Οι Αμερικανοί είναι στην πόλη. Οι δουλειές πάνε καλά, το μαγαζί πάει καλά και έχω παγωμένα ποτά», λέει στον Guardian ο Τεό Ηλιάδης, ιδιοκτήτης του καταστήματος χαλιών «The Loom» στην Πλάκα.

Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ δεν το έχουν για τίποτα να ξοδέψουν έως και 15.000 ευρώ για παραδοσιακά χαλιά, καθώς «εκτιμούν το χειροποίητο και ξοδεύουν πολλά», εξηγεί.

«Έρχομαι εδώ, εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν υπήρχε απευθείας πτήση από το Σικάγο», λέει η Καρίν Σιλκαΐτις. «Όταν το είδα στο διαδίκτυο είπα ”θα πάμε”. Ήταν ένα τεράστιο αεροπλάνο και πολύ γεμάτο. Όλοι νιώθουν την ανάγκη να ταξιδέψουν καθώς ήταν κλεισμένοι για τόσο πολύ καιρό», προσθέτει, καθώς οι απευθείας πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που εγκαινιάστηκαν φέτος είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Στη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά συνέβαλε και το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν έχουν υπάρξει ποτέ καλύτερες, σε διπλωματικό ή στρατιωτικό επίπεδο. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης πέρασε μεγάλο μέρος του τελευταίου εξαμήνου σε ένα αεροπλάνο, προωθώντας την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: Ήδη, περισσότερο από το 40% των θέσεων στις πτήσεις είναι πουλημένες, λέει, εκτιμώντας ότι η αμερικανική αγορά θα κινηθεί περίπου στο 50% των μεγεθών του 2019.

«Σκεφτήκαμε να πάμε στο Λονδίνο, αλλά η Ελλάδα το έκανε τόσο πολύ πιο εύκολο για μας », σημειώνει η Σιλκαΐτις. Στην Αγγλία, έπρεπε να μπούμε σε καραντίνα και να κάνουμε τεστ. Για την Ελλάδα,  μας είπαν ότι εάν μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε εμβολιασμένοι και να συμπληρώσουμε το έντυπο εντοπισμού επιβατών, είμαστε ελεύθεροι να εισέλθουμε στη χώρα», εξηγεί. Και αποκαλύπτει ότι το ελληνικό προξενείο στο Σικάγο τους ενθάρρυνε να έρθουν στη χώρα. «Η Ελλάδα σας χρειάζεται, η οικονομία σας χρειάζεται, ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε», τους είπε.

Χωρίς αφίξεις από τη Βρετανία, ακόμα και τα μικρότερα ελληνικά ξενοδοχεία ποντάρουν στον «αμερικανικό παράγοντα». «Οι Αμερικανοί είναι ο παράδεισος για εμάς», λέει ο Αλέκος Καστρινός, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου έξω από το Ναύπλιο, εξηγώντας ότι είναι φιλικοί, ανοικτοί και έχουν την τάση να δίνουν γενναιόδωρα φιλοδωρήματα.
«Είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Θα αφήσουν τα χρήματά τους και αυτό θα μας βοηθήσει πολύ έπειτα από τον καταστροφικό κορωνοϊό και την οικονομική κρίση. Είναι δώρο Θεού», τονίζει.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμα:

Οι 3 mega ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, η πίτα των 600 εκατ. και οι μνηστήρες

Ο μεγιστάνας που έχασε $20 δισ. εξαιτίας των επενδυτών του

Roland Garros: Τσιτσιπάς εναντίον Τζόκοβιτς – Σήμερα ο μεγάλος τελικός (vid)