Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στη νέα κρίση επιδεικνύει η εγχώρια αγορά ακινήτων, με τις τράπεζες και κυρίως τους servicers, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν περίπου 700.000 ακίνητα ως εξασφαλίσεις σε δάνεια, να βρίσκονται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του κλάδου Real Estate της doValue, κυρία Λίλα Πατεράκη, το γεγονός ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων ξεκίνησε – λίγο πολύ – στα τέλη του 2018 όταν για τις υπόλοιπες χώρες ως έτος ορόσημο αποδείχθηκε το 2014, της επιτρέπει να αυξάνεται παρά την πρόσφατη υγειονομική κρίση, αλλά και τον πληθωρισμό ή την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. «Ήδη βλέπουμε εάν όχι μείωση τουλάχιστον ‘πάγωμα’ στις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές. Στη Δυτική Ευρώπη, για παράδειγμα, οι συναλλαγές έχουν ρίξει… ρυθμούς. Υπάρχει μία αίσθηση στην αγορά ‘ας περιμένουμε και θα δούμε’», τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο συνέδριο της DDC Financial Group, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η εγχώρια αγορά δεν έχει δει αυτά τα στοιχεία. «Εντούτοις το μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές, αναγκάζει τους επενδυτές να διατηρούν μία πιο επιφυλακτική στάση σε σύγκριση με το καλοκαίρι ή πριν από αυτό. Η καλή τουριστική σεζόν, βέβαια, βοήθησε ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση», σχολίασε.

Αναφερόμενη στα ακίνητα – περί τα 700.000 – που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers, η κυρία Πατεράκη επανέλαβε πως αυτά είναι εξασφαλίσεις σε δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι οκτώ στα 10 δεν θα καταλήξουν ποτέ στην αγορά, δεδομένου ότι κύριο μέλημα των εταιρειών παραμένει η αναδιάρθρωση των δανείων και όχι οι πλειστηριασμοί. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα, όσον αφορά στην ψηφιοποίηση κάποιων εργασιών», τόνισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα… προς αποφυγή το γεγονός ότι για να αποκτηθεί ένας τίτλος μετά από μία μεταβίβαση κυριότητας απαιτείται από μερικούς μήνες έως και έναν χρόνο!

«Οι αρχές πρέπει να αυτοματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες, προκειμένου να διευκολύνουν τη δουλειά των servicers», σημείωσε από την πλευρά του, ο managing director της Hipoges Hellas & Alsvit, κ. Νικήτας Ζήσιμος, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να «κινείται» η διαδικασίας της χρηματοδότησης όσων συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς, δίνοντας σε ολοένα και περισσότερους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κάποιο ακίνητο. «Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να επιλυθούν, κυρίως νομικής φύσης, ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει το newmoney, οι servicers έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο από τις συστημικές τράπεζες – ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες – για την προώθηση των νέων στεγαστικών δανείων που θα απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς και δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Τα νέα προιόντα των τραπεζών θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα στεγαστικό δάνειο (επιτόκιο, όροι κ.λπ.), με τη διαφορά ότι ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση και σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι εξίσου γρήγορη θα είναι και η εκταμίευση του δανείου.

Δάνεια με επίκεντρο την ενεργειακή απόδοση

Στην ανάγκη οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου τους εστίασαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, κάνοντας λόγο για μία ευκαιρία, η οποία «γεννήθηκε» με αφορμή τη νέα κρίση.

«Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης – και όχι μόνο – γίνεται πιο ορατό το κενό μεταξύ των κατοικιών που χτίστηκαν πριν το 2000 και αυτών από το 2018 και μετά όχι μόνο από πλευράς τιμών, αλλά και ενεργειακής απόδοσης και κατανάλωσης», σχολίασε ο κ. Βασίλης Γκόνης, επικεφαλής Asset Management της Atlas Property Partners, για να προσθέσει: «Οι νέες κατασκευές, αν και το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο, εντούτοις φέρουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Έτσι, υιοθετώντας όλους εκείνους τους μηχανισμούς του ‘έξυπνου σπιτιού’, μπορούν να επιτύχουν αφενός, την αύξηση της αξίας της κατοικίας που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή πώλησης, αλλά και ενοικίασης».

Πλειστηριασμοί

«Τα funds και οι servicers θα έπρεπε να στείλουν περισσότερα ακίνητα στους πλειστηριασμούς», επισήμανε από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Μούντης, managing partner της Delfi Partners & Company, εκτιμώντας πως το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού αποθέματος θα πουληθεί σε τρίτα μέρη τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι από το 2017 έχουν χρησιμοποιηθεί ως κύριο εργαλείο ανάκαμψης και εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, παρουσιάζουν το 2022 κατακόρυφη άνοδο, παρά τις αρχικές δυσκολίες και το μετέπειτα «πάγωμα» λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας COVID-19. «Από την άλλη πλευρά, παρ’ όλες τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για άμεση εξυγίανση των ‘κόκκινων’ δανείων, παρατηρούμε ότι μόλις δύο στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων ολοκληρώνονται με επιτυχία και καταλήγουν σε πλειοδότη. Ενδεικτικά, το 9μηνο του 2022 από τους 39.178 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων ολοκληρώθηκαν 25.865, ενώ κατακυρώθηκαν μόλις 6.113», αναφέρεται στην ανάλυση.

Το νέο «πάγωμα» δε, που έρχεται μετά το «μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο αναμένεται να επηρεάσει εκ νέου τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, με την Κομισιόν να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η νομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κινδυνεύει να επηρεάσει σοβαρά τα επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ηρακλής’. Η νομική αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγον ζήτημα, προς αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων στην επίλυση του ιδιωτικού χρέους».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ανησυχούμε (ξανά) για την Κίνα – Τα διλήμματα του Σι, η οργή των πολιτών και ο φόβος μιας νέα κρίσης

Νέο «κανόνι» στην αγορά των κρύπτο – Η BlockFi είναι το επόμενο «θύμα» της FTX

Meta: Πρόστιμο ύψους €265 εκατ. από την Ιρλανδία για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών