Την πορεία των δανείων που βρίσκονται ένα βήμα πριν το… κόκκινο παρακολουθούν οι τράπεζες, αναζητώντας τρόπους έτσι ώστε αυτά, όχι μόνο να μην καταλήξουν στη δεξαμενή των NPLs, αλλά και να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στην πρότερη – εξυπηρετούμενη – κατάστασή τους.

Ειδικότερα, στελέχη της αγοράς που βρέθηκαν σε συνέδριο της DDC Financial Group αναφέρθηκαν στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες, που ενδεχομένως να προκύψουν από την ανάγκη διαχείρισης των δανείων αβέβαιης είσπραξης (Unlikely To Pay), που στην Ευρώπη βαίνουν αυξανόμενα.

Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), κ. Γιώργο Ραουνά, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου διέθεταν δάνεια αβέβαιης είσπραξης (Unlikely To Pay), ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Έξι μήνες μετά, ωστόσο, αυτά «άγγιζαν» τα 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 26% ή 1,7 δισ. ευρώ. «Η αύξηση των ‘κόκκινων’ δανείων εκείνη την περίοδο ήταν μόλις 500 εκατ. ευρώ. Άρα, δάνεια UTPs, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δεν εμφάνισαν καθυστέρηση, όπως, ίσως, αναμενόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ιταλική εμπειρία κατέθεσε από την πλευρά του, ο κ. Cristian Fischetti της Dentons, σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα έχει ήδη προχωρήσει σε συναλλαγές δανείων αβέβαιης είσπραξης. «Στην Ιταλία το 2022 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ‘κόκκινων’ δανείων, ύψους 35 δισ. ευρώ και συναλλαγές δανείων αβέβαιης είσπραξης, ύψους 12 δισ. ευρώ», εξήγησε, εκτιμώντας πως αυτές τη διετία 2023 – 2024 θα «αγγίξουν» τα 47 δισ. ευρώ και 33 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος της επίμαχης αγοράς αυξάνεται, με τις ιταλικές τράπεζες να εστιάζουν σε αυτή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Υπάρχει μία συζήτηση, όπως και στην Ελλάδα, αναφορικά με το εάν θα έπρεπε να τιτλοποιηθούν μέσω του GACS. Η ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, πέρα από καθαρά οικονομικούς λόγους, θεωρεί πως πρόκειται για δάνεια που είναι ακόμη ‘ζωντανά’ και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Απλά χρειάζονται αναδιάρθρωση», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει challengers banks, οι οποίες είναι σε θέση, μέσω χρηματοδότησης, να αναβιώσουν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση.

Το… μοντέλο Ιταλίας, να υπάρχουν, δηλαδή, εξειδικευμένοι «παίκτες» που θα βοηθήσουν ώστε τα επίμαχα δάνεια όχι μόνο να μην γίνουν «κόκκινα», αλλά και να τοποθετηθούν στη δεξαμενή των εξυπηρετούμενων από τις ελληνικές τράπεζες, εξέφρασε με τη σειρά του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Hellenic Investment Recovery Advisors (HIRA), κ. Ηλίας Κυριακόπουλος.

Αναφερόμενος δε, στον «Ηρακλή» μιας και η εταιρεία του «ΑΙΓΙΣ ΣΚ» έχει διοριστεί ως ανεξάρτητος επόπτης του σχεδίου, παρέχοντας τις σχετικές υπηρεσίες της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε πως κρίνεται επιτυχημένος, δεδομένου ότι βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον δείκτη «κόκκινων» δανείων από σχεδόν 50% πριν από πέντε χρόνια σε κάτω από 10% σήμερα. «Έχουμε 13 ολοκληρωμένες συναλλαγές, ενώ ακόμη δύο ακολουθούν, ύψους κοντά στα 50 δισ. ευρώ, με τον δείκτη είσπραξης (collection rate) να υπεραποδίδει στο 100%», τόνισε.

Νέα «κόκκινα» δάνεια

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές εκτιμήσεις, αναφορικά με τα νέα ‘κόκκινα’ δάνεια. Κάποιοι μίλησαν για πέντε δισ. ευρώ, κάποιοι άλλοι για 10 δισ. ευρώ. Καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκε», υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Φώτης Κουρμούσης, εστιάζοντας στην προετοιμασία που έχει γίνει, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα «κόκκινων» δανείων.

«Δεν βλέπω τσουνάμι», σχολίασε και ο Cristian Fischetti.

Διαβάστε ακόμη

«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό (πίνακας)

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κατασκευές: Ωρολογιακή βόμβα πληθωρισμός και επιτόκια για τη χρηματοδότηση των έργων