Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για  το μεγάλο πακέτο κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ  με την κωδική ονομασία «Frontier».

Eκτός απροόπτου η Διοίκηση της τράπεζας πρόκειται να παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο τον  προτιμητέο επενδυτή για τη συναλλαγή Frontier των 6,1 δισ. NPLs. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dark Room-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η διοίκηση θα εισηγηθεί σήμερα και το Δ.Σ. θα εγκρίνει να περάσει το Frontier στην DoValue Fortress  (αν δεν ανακύψουν ζητήματα) ή, έστω, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

H πώληση θα φέρει στα ταμεία της τράπεζας περί τα 165 εκατ. ευρώ, η Εθνική εκτιμάται ότι θα εγγράψει έστω και οριακά κεφαλαιακό κέρδος ενώ θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό των NPE’s που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν στις αρχές Ιουνίου και οι τέσσερις μεγάλοι «παίκτες» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και συγκεκριμένα: η Intrum που διεκδικεί το project μόνη της, η doValue σε κοινοπραξία με Fortress και Bain Capital, η Cepal σε συνεργασία με την Davidson Kempner, και η  QQuant με την Carval.

Tο project  Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια (εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, το 1,1 δισ. ευρώ μικρών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά), τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ, όπως έχει τονίσει πολλάκις η διοίκηση της τράπεζας η επίμαχη τιτλοποίηση δεν προβλέπει καμία διαδικασία hive down ή carve-out, απόσχιση, δηλαδή, της τραπεζικής δραστηριότητας και μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη εταιρεία.

Πρόσω ολοταχώς για το Frontier II

Το α’ τρίμηνο του 2022 θα ακολουθήσει ακόμη μία συναλλαγή NPE – το Frontier II – ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση δε, τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μείωση των «κόκκινων» δανείων διατηρήθηκε, με την Ελλάδα να εμφανίζει μειωμένο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 4,1 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι ο σχετικός δείκτης να πέσει στο 6% το 2022, αναμένοντας εισροές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τα δάνεια σε μορατόρια).

Διαβάστε ακόμη

Υπουργοί και Μύκονος ένα κουβάρι, το μαρτύριο της σιωπής στην Εθνική, τα σχέδια Βαρδινογιάννη, τα μελλούμενα για τη Χαλυβουργία Ελλάδος κι ένα… διαζύγιο 

25 δισ. ευρώ χρέος άφησε στην Εφορία ο κορωνοϊός

Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείαςνομία;