Την έλευση μίας νέας εποχής ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας, προς όφελος, τόσο των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, όσο και της δημόσιας διοίκησης, σηματοδοτούν οι συμπράξεις των τραπεζών με εταιρείες – ηγέτιδες στον χώρο.

Αναγνωρίζοντας αφενός, ότι η επίμαχη αγορά θα συνεχίσει όχι μόνον να αναπτύσσεται (σ.σ. σήμερα ο τζίρος της «αγγίζει» τα 46 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση το 2022 της τάξεως του 11%), αλλά και να μετασχηματίζεται και αφετέρου, ότι οι ίδιες δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά ούτε και τα κεφάλαια που απαιτούνται, προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις, οι τράπεζες αποφάσισαν να έρθουν σε συμφωνία με ξένες εταιρείες, οι οποίες έχουν το know how. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην αγορά θα διατεθούν καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, συμβάλλοντας περαιτέρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας πληρωμών χωρίς μετρητά.

Alpha Bank – Nexi

«Ενώ η Alpha Bank είχε μία πολύ ισχυρή θέση στο κομμάτι, τόσο του acquiring, με μερίδιο 25%, όσο και του issuing, εντούτοις αναγνωρίσαμε πως είναι τέτοιες οι αλλαγές που συντελούνται στην προσπάθεια να πάμε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον των πληρωμών που οι επενδύσεις, οι οποίες απαιτούνται, είναι κάτι που όχι μόνον εμείς, αλλά καμία άλλη συστημική τράπεζα μιας χώρας – μικρής όπως η δική μας – θα μπορούσε να κάνει. Άρα, λοιπόν, προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο για να ‘παντρέψουμε’ τη δυνατή γνώση και την ευρεία επαφή, την οποία είχαμε στο ελληνικό περιβάλλον από την πλευρά, τόσο των εμπόρων, όσο και των πελατών μας σε πιστωτικές κάρτες και ενός φορέα, ο οποίος θα μπορούσε να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας το στοιχείο της τεχνογνωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το deal με τη Nexi.

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank μεταβίβασε τον τομέα αποδοχής πληρωμών δι’ απόσχισης στη νέα εταιρεία (Nexi Payments Greece), η οποία και έλαβε άδεια ιδρύματος πληρωμών. Η Nexi θα κατέχει ποσοστό 51% σε αυτή, ενώ η Alpha Bank, μέσω της υπογραφής μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής, θα παραμείνει προσηλωμένη στον τομέα αποδοχής πληρωμών, αποτελώντας τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων και υπηρεσιών της νέας εταιρείας στην ελληνική αγορά. «Τις επόμενες ημέρες, σε επιλεγμένα καταστήματα της Alpha Bank αρχικά και αμέσως μετά σε όλη τη χώρα, θα διατεθούν στους εμπόρους δύο νέες καινοτόμες λύσεις της αγοράς: το Nexi SoftPOS, για μικρούς και μεγάλους εμπόρους που τους επιτρέπει να μετατρέψουν το smartphone τους σε τερματικό POS που δέχεται όλες τις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής και τo Smart POS Terminal για μεγαλύτερους εμπόρους που τους επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των λογαριασμών τους, μέσω νέων λειτουργιών», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi Payments Greece, κ. Διονύσης Γρηγοράτος.

Η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία, εξέλιξη που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 196.000 τερματικά POS και 12 δισ. ευρώ όγκου πληρωμών, με τα έσοδα για το 2022 να υπολογίζονται σε περίπου 94 εκατ. ευρώ, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Ο ιταλικός Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ εξυπηρετεί πάνω από 2,4 εκατομμύρια εμπόρους και διαχειρίζεται περίπου 170 εκατομμύρια κάρτες. Κάθε χρόνο δε, επενδύει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε τεχνολογία και καινοτομία, διαθέτοντας σχεδόν 9.000 ειδικούς στις πληρωμές. «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα επενδύσουμε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε να προσλάβουμε 100 ταλαντούχους επαγγελματίες για να εργαστούν στις τεχνολογικές μας πλατφόρμες νέας γενιάς», τόνισε από την πλευρά του, ο CEO του Ομίλου Nexi, κ. Paolo Bertoluzzo.

«Η σύμπραξη με τη Nexi θα δώσει τη δυνατότητα στην Alpha Bank, όχι απλώς να προσθέσει έσοδα από τη δυνατότητα να προωθεί προιόντα πληρωμών στην πελατεία της. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι θα προσφέρει μία δυνατότητα στην πελατεία της να μεγαλώσει, αντιλαμβανόμενη μέσα από τα επίμαχα προιόντα το μέλλον που ανοίγεται μπροστά της», κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

Eurobank – Worldline

Το 80% της εταιρείας που αποτελεί σύμπραξη μεταξύ Eurobank και Worldline, θα κατέχει η τελευταία, εξυπηρετώντας ένα ποικιλόμορφο και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο 123.000 εμπόρων, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Eurobank, στηριζόμενη στο μεγάλο δίκτυο διανομής της, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αποδοχή πληρωμών και εκκαθάριση συναλλαγών της χώρας, με περισσότερες από 200 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν όγκο πληρωμών περίπου επτά δισ. ευρώ και διεκπεραιώνονται από ένα δίκτυο 190.000 POS. «Με τη Eurobank φιλοδοξούμε να προσφέρουμε σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις τις καλύτερες στην κατηγορία τους λύσεις πληρωμών, τα προϊόντα και την τεχνογνωσία μας, που θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και είμαστε υπερήφανοι που συνεισφέρουμε στα φιλόδοξα σχέδια της χώρας και της κυβέρνησής της για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας της», σχολίασε ο κ. Gilles Grapinet, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού Ομίλου που πέρυσι εξαγόρασε και την Cardlink. Η γκάμα προϊόντων της Worldline που θα είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει Android ΚΑΙ Smart POS, αλλά και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το e-Gateway, το Payment Link και το Live Pay.

«Οι Έλληνες πελάτες μας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, τόσο στο φυσικό, όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα κορυφαίας τεχνολογίας προϊόντα της Worldline μέσω του δικτύου της Eurobank», τόνισε με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας.

Εθνική Τράπεζα – Evo Payments

Tην απόσπαση του κλάδου αποδοχής πληρωμών και την εισφορά του στη νέα εταιρία NBG Pay, στην οποία η Evo Payments θα κατέχει το 51%, ενέκρινε προσφάτως το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Με βάση τη συμφωνία, ΕΤΕ και EVO έχουν υπογράψει μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής, βάσει της οποίας η ελληνική τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η νέα εταιρεία, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα του αμερικανικού Ομίλου. Το αντίτιμο της πώλησης θα κυμανθεί στα 158 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση για το 100% του κλάδου να υπολογίζεται στα 310 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς – Euronet Worldwide

Από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αναβαθμισμένη πελατειακή εμπειρία, καθώς και πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα και την τεχνολογική υποδομή της Euronet Worldwide θα επωφεληθούν οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τη συμφωνία των δύο στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών.

Πρόκειται για ένα σύνολο από περίπου 205.000 POS σε 170.000 εμπόρους, ήτοι μερίδιο αγοράς περίπου 20%, καθώς, επίσης και ένα κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών, με μερίδιο αγοράς περίπου 40%. «Γνωρίζοντας πως το ευρωπαϊκό πλαίσιο πληρωμών μεταβάλλεται ραγδαία είμαστε βέβαιοι πως η Euronet Worldwide αποτελεί τον πλέον κατάλληλο μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο της Τράπεζας Πειραιώς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας στη νέα ψηφιακή εποχή και την, από κοινού, προώθηση και υποστήριξη νέων και τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου.  

Διαβάστε ακόμη:

Ο χρησμός για τις εκλογές, το deal της Intrakat που έκλεισε, οι κόντρες στην ενέργεια, οι καυγάδες της Αttica, ο πάροχος και η Lamda

Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)

Αναδρομικά πρόστιμα 14ετίας σε ακίνητα για χιλιάδες ιδιοκτήτες