Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με νέα προβλήματα, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered. Οι δηλώσεις του έρχονται την ώρα που οι άμεσοι κίνδυνοι από την αναταραχή της αγοράς τον περασμένο μήνα έχουν υποχωρήσει.

Ο Μπιλ Γουίντερς ανέφερε ότι μπορεί να προκύψουν «άλλα θέματα υπό τη μορφή κρίσης», καθώς υπάρχουν ανισορροπίες σε κάποιες τράπεζες.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αφήσουμε την κρίση πίσω μας. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να αφήσουμε το όλον θέμα πίσω μας», ανέφερε ο Γουίντερς μιλώντας στο CNBC.

Η ταχεία παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών τον περασμένο μήνα απέτρεψε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη τραπεζική κρίση η κατάρρευση της Silicon Valley Bank – και αργότερα της Credit Suisse.

Ωστόσο, ο Γουίντερς προειδοποίησε ότι η «δραματική αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον» -δηλαδή η ταχεία αύξηση των επιτοκίων με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού- έχει επιτείνει τα υφιστάμενα προβλήματα σε ορισμένες τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν ακόμη και να επιδεινωθούν. Σύμφωνα με τον Γουίντερς αυτά τα ρίσκα εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Υπάρχουν και άλλες ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου πολύ χαμηλών επιτοκίων, οι οποίες δεν έχουν εξελιχθεί σε κάποια μορφή κρίσης. Εναπόκειται σε εμάς να κατανοήσουμε πού βρίσκονται αυτές, ώστε να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που μπορεί να έρθουν», δήλωσε.

Ο Γουίντερς εξήρε το «εξαιρετικά αποτελεσματικό» έργο τόσο των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας για την ανάσχεση της ευρύτερης μετάδοσης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το επεισόδιο ανέδειξε επίσης ορισμένες ρυθμιστικές ελλείψεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και περίσκεψη.

«Υπήρχαν σαφώς ορισμένα ρυθμιστικά κενά που αναδείχθηκαν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καλύψουμε τα συγκεκριμένα κενά που έχουν εντοπιστεί», δήλωσε.

«Νομίζω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αντιδράσουμε τώρα και να προσπαθήσουμε να κλείσουμε κάθε κενό σαν να είχαν όλοι εξ αρχής τα ίδια κενά και αυτό δεν ισχύει» πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιβαρύνουμε την οικονομία με έναν τεράστιο αριθμό υπερβολικών ρυθμίσεων ως απάντηση σε αυτό, αν δεν είμαστε προσεκτικοί».

Η Standard Chartered, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες, πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη της την Τετάρτη. Το περασμένο τρίμηνο, η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 28% στα ετήσια κέρδη προ φόρων, καθώς οι παγκόσμιες αυξήσεις των επιτοκίων αύξησαν τα έσοδα από τις χορηγήσεις της.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σήμερα το κυβερνητικό πρόγραμμα: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων στην ατζέντα (vid)

Παν. Μονεμβασιώτης: Το νέο εργοστάσιο, οι εξαγορές και τα καινούργια πρότζεκτ της Βενέτης

Παράταση έως τις 31/10 για τις ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ