Την απόφαση να μην ζητήσει την προκαταβολική εγγραφή των εγγυήσεων, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, που παρείχε το Δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλή», φέρεται να αποφάσισε η Eurostat, βάζοντας έτσι, τέλος στους φόβους περί εκτόξευσης του δημόσιου χρέους που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαική Στατιστική Αρχή αποφάσισε να μην προβεί τελικά σε αναδρομική εξέταση όλων των τιτλοποιήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αποκλίσεις μεταξύ του κινδύνου που έχει αναλάβει το Δημόσιο και ο επενδυτής που έχει αγοράσει τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), συστήνοντας, ωστόσο, στο μέλλον να μην υπάρξουν αντίστοιχες πρακτικές.

Αρχικά, η Eurostat είχε ζητήσει το ποσοστό του mezzanine τμήματος να είναι τουλάχιστον το 8% του senior τίτλου, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι εγγυήσεις θα έπρεπε να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, έστω κι αν δεν έχουν καταπέσει. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα και προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την τιτλοποίηση Sunrise III, η Τράπεζα Πειραιώς είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες αναπροσαρμογές στη δομή της, με το επιπλέον κόστος, μάλιστα, να υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως εκείνος δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργάνων», προσθέτοντας, ωστόσο, πως ως κυβέρνηση, μαζί με θεσμούς και με εταίρους, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξει τις θέσεις της. «Άλλωστε, η δομή και τα χαρακτηριστικά του ‘Ηρακλή’ έχουν την έγκριση όλων των θεσμών: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, συνεπώς, τις ανακοινώσεις», κατέληξε. Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, ύψους 47,9 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 18,7 δισ. ευρώ εξ αυτών, ήτοι το ποσοστό του senior note είναι 39%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της εγγύησης διαφοροποιείται ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που έχει τιτλοποιήσει κάθε τράπεζα και κυμαίνεται από το 11,5% στην περίπτωση, για παράδειγμα, του χαρτοφυλακίου Vega της Tράπεζας Πειραιώς και φθάνει έως και το 50,1% για το χαρτοφυλάκιο Frontier I της Εθνικής Tράπεζας. Η mezzanine «φέτα» αντιστοιχεί στο 0,9% και η junior στο 60,1%.

Στο μεταξύ, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να «ξεκλειδώσει» αποφάσεις, τόσο για την παροχή εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στην… ουρά (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα και Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς), όσο και για το ενδεχόμενο παράτασης του «Ηρακλή», αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως αυτό είναι μάλλον αμφίβολο.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Δύο ρυθμίσεις «ανάσα» που ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις

Πιέσεις της Hellenic Train να ξαναμπούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες στις ράγες – Τι θα γίνει με τα επιβατικά βαγόνια

Κομισιόν: Εντολή για πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στον ελληνικό σιδηρόδρομο