Δείκτη «κόκκινων» δανείων αντίστοιχο αυτού που καταγράφηκε το 2007, οπότε και η χώρα μας διένυε την περίοδο μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την κατάκτηση του Euro στο ποδόσφαιρο, θα έχουν «πιάσει» το αργότερο έως το 2023 οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή διαχείρισης κινδύνων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, σε σχεδόν μία διετία το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πετύχει δείκτη «κόκκινων» δανείων πέριξ του 5% – 5,5% από 20% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, με βάση και τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). «Μετά τη λειτουργία του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και την υιοθέτηση του ‘Ηρακλή’ το ίδιο διάστημα του 2019 οι τράπεζες μείωσαν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο κατά σχεδόν 30% το 2020, ενώ σήμερα τα ‘κόκκινα’ δάνεια υπολογίζονται σε 29 δισ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά στο NPL Management Europe 2021 που διοργάνωσε το DDC Financial Group, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,5% με 2,8%.

Όπως προκύπτει από τα πλάνα των τεσσάρων συστημικών Ομίλων αμφότερες σχεδιάζουν μονοψήφιο δείκτη ήδη από τον επόμενο χρόνο. Ειδικότερα, η Eurobank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», στην doValue, θα μειώσει το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 7,3% μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η Alpha Bank έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου κάτω του 5% το 2022 και κάτω του 2% μέχρι το 2024. Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, ποντάρει σε δείκτη κάτω του 9% έως τις αρχές του 2022, με την Εθνική Τράπεζα να προσδοκά μείωσή του κάτω του 6% μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου χρόνου.

Όσον αφορά στις συναλλαγές στην Ευρώπη, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε πως αυτή την στιγμή «τρέχουν» 33, ακαθάριστης λογιστικής αξίας 53 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  • Έντεκα η Ισπανία, ύψους 6,5 δισ. ευρώ
  • Επτά η Ελλάδα, ύψους 12,5 δισ. ευρώ
  • Από πέντε Ιταλία και Πορτογαλία, ύψους 13,7 δισ. ευρώ και 4,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Δύο η Κύπρος, ύψους 1,6 δισ. ευρώ και άλλες χώρες, ύψους 700 εκατ. ευρώ
  • Μία η Ιρλανδία, ύψους 14 δισ. ευρώ.

Από το 2015 η Ελλάδα ολοκλήρωσε 28 συναλλαγές, ύψους 70,9 δισ. ευρώ, με την Ιταλία να κρατά τα… ηνία με 275 συναλλαγές, ύψους 274,7 δισ. ευρώ. Συνολικά, στην Ευρώπη έγιναν 603 συναλλαγές «κόκκινων» δανείων, ύψους 605 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

«Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα δεν γίνονταν πλειστηριασμοί. Ουσιαστικά είχαμε μόνον έναν χρόνο πραγματικής διεξαγωγής δημοπρασιών: το 2019. Θυμάμαι ότι το δ’ τρίμηνο του επίμαχου έτους έγιναν 8.000 με 10.000. Έκτοτε υπήρξε ένα ‘πάγωμα’ εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ενώ η δραστηριότητα άνοιξε εκ νέου μόλις τον περασμένο Μάιο. Με βάση τα σχέδια των τραπεζών για τιτλοποιήσεις πρέπει να δούμε 40.000 – 50.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο, νούμερα που πιάνονταν σε εποχές προ οικονομικής κρίσης».

Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal Hellas, μίας εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εστιάζοντας στα θετικά που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, όπως τη δυνατότητα μείωσης της τιμής κατά 20% εφόσον ο πρώτος πλειστηριασμός αποβεί άκαρπος και κατά 35% για τον δεύτερο χωρίς την προσφυγή στο δικαστήριο. «Πρέπει να τεστάρουμε το οικοσύστημα γύρω από τους πλειστηριασμούς», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως το επάγγελμα του συμβολαιογράφου παραμένει κλειστό στην χώρα μας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο της 22ης Prodexpo, υπογράμμισε πως «δεν αναμένονται περισσότεροι από 3.000 – 5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας τον χρόνο», καθώς, μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος θα απορροφάται από τον νέο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, η προκήρυξη για τον οποίο αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όσον αφορά στις εισροές νέων «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Αθανασόπουλος εκτίμησε πως αυτές θα είναι περιορισμένες, γεγονός που απέδωσε αφενός, στη ρευστότητα που διοχετεύθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην αγορά και αφετέρου, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα:

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει το mythermansi – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι (vid)

Έλον Μασκ: Γιατί ρώτησε στο Twitter αν πρέπει να πουλήσει μετοχές της Tesla

Οικογένεια Γιατράκου: Από τα «ναυάγια» του Πάτροκλου στο σφυρί για το σπίτι της Κηφισιάς