Τράπεζες

UBS: «Ανοσία» στη μετάλλαξη Δέλτα για «κόκκινα» δάνεια και τράπεζες στην Ε.Ε. 

  • Νίκος Μελαχροινός 


Η UBS υπολογίζει ότι το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι ελάχιστο, της τάξεως του 1,1% μόλις

Η επίδραση της πανδημίας στα κόκκινα δάνεια είναι μικρή και τα moratotia πληρωμών των τραπεζικών δανείων στις χώρες της ΕΕ έχουν λήξει αλλά και ο κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχωρεί. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η ελβετική τράπεζα UBS, τονίζοντας πως από τα 877 δισ. ευρώ δανείων εταιρειών και νοικοκυριών στην ΕΕ που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς moratorium τόκων ή και κεφαλαίων από την έναρξη της πανδημίας, μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.

Η UBS υπολογίζει ότι το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι ελάχιστο, της τάξεως του 1,1% μόλις. Χώρες όπως η Γερμανία (0,1%), Ολλανδία (0,1%) και Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά μερίδια σε καθεστώς αργίας πληρωμών.

Η ευχάριστη έκπληξη είναι η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%), οι οποίες κατατάσσονται στις καλύτερες θέσεις εντός της περιφέρειας της ΕΕ ενώ οι αρνητικές επιδόσεις σε επίπεδο χώρας περιλαμβάνουν την Πορτογαλία (13,8%) και την Ιταλία (3,6%), όπου μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών δανείων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να καταβάλουν κανονικές πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μειώνεται, ακόμη και με επιλεκτικές αυξήσεις σε τομείς που είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ομαλοποιούνται υψηλότερα για τους οφειλέτες που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία. Για τα δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται σε moratoria, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν σε 3,9% ή +0,6% τριμηνιαία αύξηση. Για τα δάνεια που έχουν εξέλθει από τα moratotia, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν σε 4,5% ή +0,5% σε τριμηνιαία βάση αλλά τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε 2,5% ή -0,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περιφέρεια της ΕΕ, ιδίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, με αποτέλεσμα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη μεταποίηση, την ακίνητη περιουσία και το χονδρικό/λιανικό εμπόριο να αντισταθμίζει εύκολα την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 να μην είναι αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της ΕΕ.

Η UBS καταλήγει ότι αν δεν εμφανιστεί μια μετάλλαξη της νόσου που να πιέζει τη δυναμικότητα των νοσοκομείων, φαίνεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν θα είναι αρκετή για να βλάψει τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη:

Cosmote TV: «Ταράζει» τα νερά της Super League – Συζητήσεις με 11 ομάδες

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Μητσοτάκης για Ε-65: Η κύρωση του έργου σηματοδοτεί το τέλος μιας εκκρεμότητας 14 ετών